Pupila

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:45 23 oct 2021 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «File:Schematic diagram of the Anterior chamber human eye.svg|thumb|230px|Dibuix esquemàtic de la par anterior de l'ull. Diagrama de la part anterior de l'ull…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Dibuix esquemàtic de la par anterior de l'ull. Diagrama de la part anterior de l'ull humà. 1. Cos ciliar, 2. Cambra posterior, 3. Iris, 4. Pupila, 5. Còrnea, 6. Cambra anterior, 7. Zònula ciliar o lligament suspensori del cristalí, 8. Cristalí.
Pupila en el centro de l'iris

La 'pupila, és un orifici en la part central de l'iris per al pas de la

Es tracta d'una obertura dilatable i contràctil de color negre en la funció de regular la allumenació que li arriba a la retina, en la part posterior de l'ull. Popularment també se l'anomena "la nineta de l'ull".

Exploració

El reflex fotomotor de la pupila s'examina en una llanterna durant l'exploració neurològica. Este reflex, en què participen els nervis craneals II i III, consistix en la constricció de la pupila com a resposta a la allumenació. Quan penetra la llum en un ull, les dos pupiles es constrenyen (reflex consensual) perquè cada retina envia fibres a les cintes òptiques dels dos costats. La interrupció de les fibres parasimpàtiques determina una dilatació de la pupila per l'efecte desinhibit del múscul dilatador. El primer signe de compressió del nervi oculomotor és un reflex fotomotor lent ipsolateral.

Enllaços externs

Commons