Diferència entre les revisions de "Pekin"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «La ciutat de '''Pequín''' (Beijing) és la capital de la República Popular de China. Té una població de 20 millons d'habitants i és la ciutat més imp...».)
 
 
(No es mostren 18 edicions intermiges d'5 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
La ciutat de '''Pequín''' (Beijing) és la capital de la República Popular de [[China]]. Té una població de 20 millons d'habitants i és la ciutat més important d'este país.
+
[[Image:Beijing montage.png|250px|thumb|Pekin]]
 +
La ciutat de '''Pekin''' (en [[chinenc mandarí]], 北京, pronunciat ''Běijīng'' en el sistema [[Pinyin]]) és la capital de la República Popular de [[China]]. Té una població de 20 millons d'habitants i és la ciutat més important d'este país.
  
 
== Història ==
 
== Història ==
Els primes signes d'asentaments humans són del [[1000 a.C.]]. Les següents dinasties es disputaran Pequín, la capital del nort de [[China]].  
+
Els primes signes d'assentaments humans són del [[1000 a. C.]]. Les següents dinasties es disputaran Pekín, la capital del nort de [[China]].
Durant l'[[Edat Mija]] [[Gengis Kan]] arrasarà la ciutat encara que la dinastia  mongòlica la reconstruirà i li donarà molta importàcia degut a la proximitat en [[Mongòlia]].  
+
 
Els [[Ming]] també la triaren cam a capital i feren importants obres públiques com la [[Ciutat prohibida]], la [[Porta de Tian'anmen]] i el [[Temple del Cel]].  
+
Durant l'[[Edat Mija]] [[Gengis Kan]] arrasarà la ciutat encara que la dinastia  mongòlica la reconstruirà i li donarà molta importància degut a la proximitat en [[Mongòlia]].
En el [[sigle XIX]] anglesos i francesos saquejaren la ciutat degut a la [[Segon Guerra del Opi]].
+
 
En [[1912]] es proclama la [[república]] i [[1920]] el partit comuniste invadix Pequín. Durant la [[Segon Guerra Mundial]] Pequín es ocupà per [[Japó]] i en [[1949]] el partit comuniste torna al poder fins huí en dia.
+
Els [[Ming]] també la triaren com a capital i feren importants obres públiques com la [[Ciutat prohibida]], la [[Porta de Tian'anmen]] i el [[Temple del Cel]].
 +
 +
En el [[sigle XIX]] anglesos i francesos saquejaren la ciutat degut a la [[Segona Guerra de l'Opi]].
 +
 
 +
En l'any [[1912]] se proclama la república de China. Durant la [[Segon Guerra Mundial]] Pekin es ocupada per [[Japó]]. En [[1949]] el [[Partit Comuniste Chinenc]] arribà al poder.
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Beijing}}
 +
 
 +
{{Capitals d'Àsia}}
 +
 
 +
[[Categoria:China]]
 +
[[Categoria:Capitals d'Àsia]]

Última revisió del 23:35 16 oct 2022

Pekin

La ciutat de Pekin (en chinenc mandarí, 北京, pronunciat Běijīng en el sistema Pinyin) és la capital de la República Popular de China. Té una població de 20 millons d'habitants i és la ciutat més important d'este país.

Història[editar | editar còdic]

Els primes signes d'assentaments humans són del 1000 a. C.. Les següents dinasties es disputaran Pekín, la capital del nort de China.

Durant l'Edat Mija Gengis Kan arrasarà la ciutat encara que la dinastia mongòlica la reconstruirà i li donarà molta importància degut a la proximitat en Mongòlia.

Els Ming també la triaren com a capital i feren importants obres públiques com la Ciutat prohibida, la Porta de Tian'anmen i el Temple del Cel.

En el sigle XIX anglesos i francesos saquejaren la ciutat degut a la Segona Guerra de l'Opi.

En l'any 1912 se proclama la república de China. Durant la Segon Guerra Mundial Pekin es ocupada per Japó. En 1949 el Partit Comuniste Chinenc arribà al poder.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àsia
Americas (orthographic projection).svg
Abu Dhabi    Amman    Ankara    Aşgabat    Astanà    Bagdad    Bakú    Bandar Seri Begawan    Bangkok    Beirut    Bishkek    Ciutat de Kuwait    Damasc    Dhaka    Dili    Doha    Dusambé    Hanoi    Islamabad    Jakarta    Jerusalem    Kabul    Katmandú    Kuala Lumpur    Malé    Manama    Manila    Mascate    Naypyidaw    Nova Delhi    Pekin    Phnom Penh    Pyongyang    Ramala    Riad    Sanaa    Seül    Singapur    Sri Jayawardenapura Kotte    Taipei    Tashkent    Teheran    Thimphu    Tòkio    Ulan Bator    Vientiane