Gengis Kan

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gengis Kan

Gengis Kan (1162 - † 1227) era fill d'un cap d'una poderosa tribu mongol. Al nàixer el seu nom era Temujin. Als nou anys es casà en sa primera dona. Temujn pergué en 13 anys a son pare i sa mare, sos germans i ell, quedaren en la misèria puix les tribus no vullgueren que els manaren. Degut a les seues gestes els jóvens començaren a unir-se ad ell. En 28 anys fon triat rei de Mongòlia. En el principi de l'aliança i la guerra, Temujin conseguí unir a totes les tribus mongòliques en una. Una volta unida Mongòlia, Temujin se dispongué a conquistar tot lo mon. També es canvià el nom a Gengis Kan (sobirà universal).

Gengis Kan traspassà la Gran Muralla de China i conquistà este país. Pero lo que deprengué en China fon molt important, adquiriren l'escritura, que els permití crear un còdic de lleis i educar als mongols i influècia arquitectònica i cultural. Les batalles acabaven en victòria, i conseguí crear el major imperi continental de l'història. Anava des de les portes de Viena fins a Corea del Sur; conquistà tota Àsia exepte l'Índia, Aràbia Saudita, Japó i el surest asiàtic.

També fundà la capital d'est imperi, Karakorum, una gran e important ciutat en el centre d'est imperi. Els mongols tenien tolerància religiosa, reobriren la Ruta de la Seda i crearen 100 anys de pau i estabilitat coneguts com Pax Mongòlica.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons