Edició de «Lluna»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Full Moon Luc Viatour.jpg|thumb|right|250px|<center>'''La Lluna'''</center>]]
+
[[Image:Luna.jpg|thumb|right|200px|<center>'''La Lluna'''</center>]]
  
La '''Lluna''' és l'únic [[satèlit natural]] de la [[Terra]]. És el cos més pròxim i el millor conegut. La distància mija entre el centre de la [[Terra]] i la Lluna és de 384.400 km.  
+
La '''Lluna''' és l'únic [[satèlit natural]] de la [[Terra]]. És el cos més pròxim i el millor conegut. La distància mijana entre el centre de la [[Terra]] i la Lluna és de 384.400 km.  
  
 
El seu [[diàmetro]] (3.476 km) és de menys d'un terç del terrestre, la seua superfície és una catorzena part (37.700.000&nbsp;km<sup>2</sup>), i el seu volum al voltant d'una cinquantena part (21.860.000.000 [[quilómetro cúbic|km<sup>3</sup>]]).
 
El seu [[diàmetro]] (3.476 km) és de menys d'un terç del terrestre, la seua superfície és una catorzena part (37.700.000&nbsp;km<sup>2</sup>), i el seu volum al voltant d'una cinquantena part (21.860.000.000 [[quilómetro cúbic|km<sup>3</sup>]]).
  
La cara de la Lluna d'esquenes a la Terra també es coneix com el costat opost. A vegades es nomena el costat obscur, que significat s'ente ací com un desconegut i amagat, també es referix a les comunicacions per [[radio]] de negre, que ocorre quando una [[nau espacial]] es troba darrere de l'atre costat.  
+
La cara de la lluna d'esquenes a la [[Terra]] també es coneix com el costat opost. A vegades es nomena el costat obscur, qui significat s'ente ací com un desconegut i amagat, també es referix a las comunicacions per [[radio]] de negre, que ocorre quando una [[nau espacial]] es troba darrere de l'atre costat.  
  
Este trencament de les comunicacions es causada per la massa de la Lluna que bloqueja les senyales de radio. El terme "costat obscur" a vegades es mal interpretat com una falta de llum solar, pero el [[sol]] allumena l'atre costat al igual que el un es tornà cap a mosatres.
+
Este trencament de les comunicacions es causada per la massa de la Lluna que bloqueja les senyales de radio. El térme "costat obscur" a vegades es mal interpretada com una falta de llum solar, pero el [[sol]] allumena l'atre costat al igual que el un es tornà cap a mosatres.
  
La major part de la cara amagada no pot ser vista des de la [[Terra]], perqué la revolució de la Lluna al voltant de la [[Terra]] i la rotació al voltant del seu eix en el mateix períot. Una chicoteta part es pot vore degut a la llibració, ho que fa que la rotació irregular de la Lluna. En general, des de la terra es visible prop del 59% de la superfície llunar.
+
La major part de la cara amagada no pot ser vista des de la [[Terra]], perqué la revolució de la Lluna al voltant de la [[Terra]] i la rotació al voltant del seu eix en el mateix períot. Una chicoteta part es pot vore degut a la llibració, ho que fa que la rotació irregular de la Lluna. En general, la terra es visible prop del 59% de la superfície llunar.
 +
 
 +
 
 +
== Orbita ==
 +
 
 +
En la representació mes simple, podem dir que la lluna te una orbita elíptica al voltant del centre de la [[Terra]] (d'acort en les lleis de [[Kepler]]), que a la seua vegada gira al voltant del [[sol]].
  
== Òrbita ==
 
  
En la representació més simple, podem dir que la Lluna té una òrbita elíptica al voltant del centre de la [[Terra]] (d'acort en les lleis de [[Johannes Kepler|Kepler]]), que a la seua vegada gira al voltant del [[Sol]].
 
  
== Enllaços externs ==
 
{{DGLV|Lluna}}
 
  
 
[[Categoria:Satèlits]]
 
[[Categoria:Satèlits]]
 
[[Categoria:Sistema Solar]]
 
[[Categoria:Sistema Solar]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: