Diferència entre les revisions de "Iglésia de Sant Andrés (Córdova)"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
 
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Iglesia de San Andrés (Córdoba, Spain).jpg|190px|right]]
+
[[Archiu:Iglesia de San Andrés (Córdoba, Spain).jpg|210px|right]]
La '''Iglésia de Sant Andrés''' és una de les denominades [[iglésies fernandines]] de [[Còrdova (Espanya)|Còrdova]] ([[Espanya]]). El temple va ser fundat en el [[sigle XIII]] i va sofrir numeroses reformes en els sigles [[sigle XIV|XIV]] i [[Sigle XV|XV]].   
+
L''''Iglésia de Sant Andrés''' és una de les denominades [[iglésies fernandines]] de [[Córdova]] ([[Espanya]]). El temple va ser fundat en el [[sigle XIII]] i va sofrir numeroses reformes en els sigles [[sigle XIV|XIV]] i [[Sigle XV|XV]].   
  
Seguixen conservant-se els dos trams que precedixen al [[àbsit]] principal de l'antiga edificació, #lo que supon una ruptura respecte al restant d'iglésies *fernandinas, que conten en un únic tram. Tant l'àbsit com els trams que li precedixen estaven coberts per unes voltes de *tracería gòtiques, voltes que varen ser tapades en el [[sigle XVIII]] per [[Volta d'aresta|voltes d'aresta]], quedant hui de les primitives únicament la que cobrix l'antic [[*sagrario]]. En eixe lloc es coloca un bell retaule renaixentiste.
+
Seguixen conservant-se els dos trams que precedixen al [[àbsit]] principal de l'antiga edificació, lo que supon una ruptura respecte al restant d'iglésies fernandines, que conten en un únic tram. Tant l'àbsit com els trams que li precedixen estaven coberts per unes voltes de tracería gòtiques, voltes que varen ser tapades en el [[sigle XVIII]] per [[Volta d'aresta|voltes d'aresta]], quedant hui de les primitives únicament la que cobrix l'antic [[sagrari]]. En eixe lloc es coloca un bell retaule renaixentiste.
  
 
Lo més destacat del conjunt és la portada original de [[1489]] situat en un lateral de l'iglésia, la torre renaixentista i l'altar major, obra esta última de l'escultor barroc [[Pedro Duque Cornejo]]. Aixina mateix conta en un important patrimoni pictòric en obres de l'escola d'Herbes, [[Antonio *Monroy]], [[Antonio del Castell i Saavedra|Antonio del Castell]], etc.
 
Lo més destacat del conjunt és la portada original de [[1489]] situat en un lateral de l'iglésia, la torre renaixentista i l'altar major, obra esta última de l'escultor barroc [[Pedro Duque Cornejo]]. Aixina mateix conta en un important patrimoni pictòric en obres de l'escola d'Herbes, [[Antonio *Monroy]], [[Antonio del Castell i Saavedra|Antonio del Castell]], etc.
Llínea 13: Llínea 13:
 
<references/>
 
<references/>
  
[[Categoria:Iglesias d'Andalusia del sigle XIII]]
+
[[Categoria:Arquitectura]]
[[Categoria:Iglesias d'Andalusia del sigle XV]]
+
[[Categoria:Iglésies d'Andalusia del sigle XIII]]
 +
[[Categoria:Iglésies d'Andalusia del sigle XV]]
 
[[Categoria:Iglésies renaixentistes d'Andalusia]]
 
[[Categoria:Iglésies renaixentistes d'Andalusia]]
[[Categoria:Iglesias de Còrdova (Espanya)]]
+
[[Categoria:Iglesies de Cóòrdova (Espanya)]]
[[Categoria:Bens d'interés cultural de la província de Còrdova]]
+
[[Categoria:Bens d'interés cultural de la província de Córdova]]
[[Categoria:Arquitectura de 1489]]
 

Última revisió del 14:35 8 oct 2016

Iglesia de San Andrés (Córdoba, Spain).jpg

L'Iglésia de Sant Andrés és una de les denominades iglésies fernandines de Córdova (Espanya). El temple va ser fundat en el sigle XIII i va sofrir numeroses reformes en els sigles XIV i XV.

Seguixen conservant-se els dos trams que precedixen al àbsit principal de l'antiga edificació, lo que supon una ruptura respecte al restant d'iglésies fernandines, que conten en un únic tram. Tant l'àbsit com els trams que li precedixen estaven coberts per unes voltes de tracería gòtiques, voltes que varen ser tapades en el sigle XVIII per voltes d'aresta, quedant hui de les primitives únicament la que cobrix l'antic sagrari. En eixe lloc es coloca un bell retaule renaixentiste.

Lo més destacat del conjunt és la portada original de 1489 situat en un lateral de l'iglésia, la torre renaixentista i l'altar major, obra esta última de l'escultor barroc Pedro Duque Cornejo. Aixina mateix conta en un important patrimoni pictòric en obres de l'escola d'Herbes, Antonio *Monroy, Antonio del Castell, etc.

El 17 d'abril de 1985 és declarat Be d'Interés Cultural en la categoria de monument.[1]

A ella pertanyen les germandats de l'Esperança i El Bon Succés.

Referències[editar | editar còdic]

  1. . Web oficial del Ministeri de Cultura d'Espanya. Consultat el 31 de juliol de 2011.