Edició de «Fernando Savater»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
'''Fernando Fernández-Savater Martín''' ([[Sant Sebastià]], [[21 de juny]] de [[1947]]) és filòsof i escritor [[Espanya|espanyol]]. Destaca en el camp de l'ensaig i l'artícul periodístic, i ha cultivat també la novela i el gènero dramàtic.  
| nom = Fernando Fernández-Savater Martín
 
| image =
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 
| ocupació = Filòsof i escritor.
 
| data_naix = [[21 de juny]] de [[1947]]
 
| lloc_naix = [[Sant Sebastià]], [[Viscaya]], [[País Vasc]], [[Espanya]]
 
| data_mort = 
 
| lloc_mort =
 
}}
 
'''Fernando Fernández-Savater Martín''', conegut popularment com a '''Fernando Savater''' ([[Sant Sebastià]], [[21 de juny]] de [[1947]]) és filòsof i escritor [[Espanya|espanyol]]. Destaca en el camp de l'ensaig i l'artícul periodístic, i ha cultivat també la novela i el gènero dramàtic.  
 
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
Llínea 38: Llínea 27:
 
== Crítiques ==
 
== Crítiques ==
  
Les seues crítiques al nacionalisme vasc han situat a Savater en mig de freqüents polèmiques. Fon amenaçat de mort per la banda terrorista [[ETA]] i vixqué protegit per escolta durant més d'una década, fins a finals de [[2011]]. Els nacionalistes perifèrics, especialment els vascs, l'acusen de ser nacionaliste del signe contrari, espanyoliste i centraliste.
+
(Secció per completar) 
 
 
Va rebre crítiques puntuals del Fòrum d'Ermua, organisació en la que ha participat activament, per la seua valoració inicial favorable del diàlec en ETA mamprés per [[José Luis Rodríguez Zapatero]]. Més tart va modificar la seua postura. La seua defensa del llaïcisme i la llibertat de decisió individual en temes com l'[[abort]] i l'[[eutanàsia]] li ha guanyat aixina mateix alguns detractors. El Manifest per la llengua comuna fon rebut en hostilitat per alguns sectors nacionalistes perifèrics, que el varen considerar de clar «biaix espanyoliste». També neguen que el castellà siga en tota Espanya «la llengua comuna».
 
 
 
S'ha mostrat també a favor de la [[tauromaquia]], lo que també li ha valgut fortes crítiques.
 
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
  
La seua producció intelectual i cultural, composta per més de mig centenar d'ensajos i innumerables artículs periodístics, ha segut traduïda a l'anglés, francés, suec, italià, portugués, alemà, japonés i danés.
+
(Secció per completar)  
 
 
De pensament en els seus inicis afí al de [[Friedrich Nietzsche]] (''Panflet contra el tot''), se li deu la traducció i divulgació en el món hispànic de l'obra d'un dels pensadors més notables del nihilisme contemporàneu, Emil Cioran.
 
 
 
Destaca pel seu interés en acostar la filosofia als jóvens, en obres com a ''Ètica per a Amador'', un dels llibres de temàtica filosòfica més populars en l'Espanya del seu temps, ''Política per a Amador'' o ''Les preguntes de la vida''; també defén la cultura popular per expressar la vitalitat jovenil, des de les noveles d'aventures, els contes fantàstics, i els relats de terror al còmic i els jocs de rol.
 
 
 
Fernando Savater també s'ha preocupat pel tema de l'educació: en ''El valor d'educar'' aborda este tema en analogia i un llenguage rebuscat, pero que al mateix temps ho fa motivador i interessant. Dirigit especialment als mestres d'ensenyança bàsica i mija de [[Mèxic]], dit llibre fon un encàrrec de la professora Elba Esther Gordillo per a motivar als professors a «fer del chiquet una fàbrica de coneiximents i no només un depòsit de fem» i presenta, ademés de l'anàlisis de l'autor sobre l'educació i els diferents enfocaments que esta té en Mèxic, una important recopilació de fragments escrits per pensadors de totes les époques sobre l'educació.
 
  
 
== Premis i reconeiximents ==
 
== Premis i reconeiximents ==
  
Ha obtingut numerosos premis, entre els que destaquen el Nacional d'Ensaig, el Anagrama, per ''Invitació a l'ètica''; el Francisco Cerecedo de periodisme i el Planeta, per ''La germandat de la bona sòrt'' (en [[1993]] havia segut finaliste d'este guardó en la seua novela epistolar ''El jardí dels dubtes'', sobre un dels seus autors preferits, [[Voltaire]]; aquell any el va guanyar [[Mario Vargas Llosa]] en ''Lituma en los Andes'').
+
(Secció per completar)
 
 
== Cites ==
 
 
 
{{Cita|''Las lenguas tienen dos grandes enemigos, los que las imponen y los que las prohíben''|Fernando Savater (Tuit, 27.9.2021)}}
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Fernando_Savater Fernando Savater en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Fernando_Savater Fernando Savater en Wikipedia]
* [https://www.elcatalan.es/frase-cargada-de-razon-de-fernando-savater-sobre-las-lenguas Frase cargada de razón de Fernando Savater sobre las lenguas - ''El Catalán'']
 
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Filòsofs]]
 
[[Categoria:Filosofia]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: