Fòrmula 1

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Plantilla:Redirige aquí Plantilla:Ficha de competició a motor

La Fòrmula 1 o abreviada com a F1 i també denominada «categoria regna de l'automovilisme» o «la màxima categoria de l'automovilisme» és la competició d'automovilisme internacional més popular i prestigiosa, superant a categories d'automovilisme com la NASCAR, el Rali, els automòvils de turisme, entre unes atres. A cada carrera se li denomina Gran Premi i el torneig que les agrupa es denomina Campeonat Mundial de Fòrmula 1. L'entitat que la dirigix és la Federació Internacional de l'Automòvil (FIA). Els automòvils utilisats són coches d'una plaça en l'última tecnologia disponible, sempre llimitades per un reglament tècnic; algunes millores que varen ser desenrollades en la Fòrmula 1 varen terminar sent utilisades en automòvils comercials, com el fre de disc. La majoria dels circuits de carreres on se celebren els Grans Premis són pistes, encara que també s'utilisen circuits galliponters i anteriorment es varen utilisar circuits ruters.

L'inici de la Fòrmula 1 moderna es remonta a l'any 1950, en el que varen participar escuderies com Ferrari, Alfa Romeo i Maserati. Algunes varen ser reemplaçades per atres noves com McLaren, Williams, Lotus i Renault, que s'han alçat vàries voltes en el Campeonat Mundial de Constructors. Les escuderies tenen que planejar els seus fichages i renovació de contractes 2 o 3 carreres abans del fi de la temporada. Per la seua banda, els pilots deuen contar en la superllicència de la FIA per a competir.

Antecedents

Les carreres de Gran Premi tenen les seues raïls en les carreres automovilístiques sorgides en França en 1894. En un principi es tractava d'events individuals, sense conexió i en camins de terra, pràcticament sense cap llimitació. De 1927 a 1934, el número de carreres considerades Gran Premi va créixer fins a alcançar díhuit en 1934, el màxim abans de la Segona Guerra Mundial.


Plantilla:Fòrmula 1