Edició de «Constitució Espanyola de 1978»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
#REDIRECCIÓN [[Constitució espanyola de 1978]]
+
== <nowiki>{{</nowiki>[[Plantilla:Fusionar]]<nowiki>}}</nowiki> ==
 +
{{Fusionar|Constitució espanyola de 1978}}
 +
 
 +
La '''Constitució Espanyola''' [https://www.boe.es/legislacion/documentos/ConstitucionVALENCIANO.pdf] (CE d'ara en avant) es va aprovar per les [[Corts Generals]], en sessions plenàries del [[Congrés dels Diputats]] i del [[Senat]], el [[31 d'octubre]] de [[1978]]. Va ser ratificada pel poble espanyol en referéndum de [[6 de decembre]] de 1978. Va ser sancionada i promulgada pel S. M. el [[Rei]] davant Les Corts el [[27 de decembre]] de 1978. I publicada en el [[B.O.E.]] el [[29 de decembre]] de 1978 al mateix temps que va entrar en vigor.
 +
 
 +
Es pot definir des de dos punts de vista distints:
 +
 
 +
# ''El formal'': Es tractaria de la norma suprema de l'ordenament jurídic elaborada pel poder constituent (el poble) en l'eixercici de la seua sobirania.
 +
# ''El material'': Basada en el seu contingut, que arreplega els principis fonamentals que deuen sostindre l'orde social, polític i econòmic de la societat, és dir, les regles bàsiques de funcionament.
 +
 
 +
Entre les seues característiques trobem les següents:
 +
 
 +
* Es tracta d'un règim polític democràtic parlamentari clàssic o democràcia occidental.
 +
* Té un procediment de reforma rígit.
 +
* És extensa, ya que pretén blindar el major número de temes per la seua supremacia.
 +
* Es tracta d'una Constitució ambigua i inacabada, ya que fa múltiples remissións a normes futures de desenroll.
 +
* És d'aplicació directa i immediata.
 +
* Va nàixer de la conciliació i l'acort ideològic.
 +
* I deriva de les influències rebudes en la seua redacció de la [[Constitució Italiana de 1947]], la [[Llei Fonamental de Bonn de 1949]], la [[Constitució Portuguesa de 1976]].
 +
 
 +
Està composta per:
 +
 
 +
* Un [[Preàmbul]].
 +
* Un [[Títul Preliminar]].
 +
* [[10 Títuls]].
 +
* [[169 artículs]].
 +
* [[4 Disposicions Adicionals]].
 +
* [[9 Disposicions Transitòries]].
 +
* [[1 Disposició Derogatòria]].
 +
* [[1 Disposició Final]].
 +
 
 +
De tal forma que en la Part Dogmàtica de la mateixa constaria pel [[Preàmbul]], el [[Títul Preliminar]] (que arreplega els Grans principis de l'Estat i la societat) i el [[Títul I]] (on trobaríem els Drets fonamentals, el seu eixercici i protecció).
 +
 
 +
I en la seua Part Orgànica s'arrepleguen dels [[Títuls II a X]], a on s'arrepleguen els següents apartats entre uns atres:
 +
* Forma i organisació de l'Estat.
 +
* Divisió de poders.
 +
* Relació entre els distints poders.
 +
* Organisació territorial.
 +
* Etc

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!