Bleda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bledes
Arròs en bledes

La bleda (Beta vulgaris var. cicla) és una planta silvestre dins la família Amaranthaceae, anteriorment ubicada dins de la família Chenopodiaceae originària de les costes europees i autòctona també en l'interior de la Península Ibèrica.

Descripció[editar | editar còdic]

Planta anual, bienal o perenne de fins a 2 metros d'alçada (quan està florida), fulles en roseta verdes (o groguenques en la varietat de Lió) la penca (nervi mijà) de la fulla pot estar molt desenrollada segons la varietat. Florix en una inflorescència en numeroses flors poc vistoses de 2 a 3 mm. Llavors de 2'5 mm.

Cultiu[editar | editar còdic]

Es pot sembrar tot l'any, excepte els mesos d'hivern si el clima és fret. És de creiximent ràpit i en el cultiu es van agafant les fulles i es deixen sense tocar les del centre per que es tornen a créixer i poder collir les fulles.

Gastronomia[editar | editar còdic]

Planta molt popular, en temps antics constituïa un dels aliments principals de la classe treballadora. En el mercat es pot trobar fresca i congelada. Es menja bollida, sofregida, sola o en creïlles o atres acompanyaments. En Valéncia és típic el arròs en bledes.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons