Edició de «Bíssol»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Scombe japo 130302-34404 tdp.JPG|thumb|<center>Bíssol</center>]]
+
[[Archiu:Bíssol.jpg|miniaturadeimagen|Bíssol o estornell]]
El '''bíssol''' (''Scombrer colias o japonicus'') pertany a la família dels escòmbrits (Família Scombridae) i es tracta d'una espècie epipelàgica que es troba en un ranc de profunditat que varia de la superfície fins als 200-300 metros. Realisa migracions estacionals dirigint-se a majors latituts en [[estiu]] i menors en [[hivern]]. Encara que sol ser monoespecífic pot associar-se en bancs de [[bonyítol]], [[sorells]] i [[sardines]]. S'alimenta principalment d'assuts pelàgics, crustàceus i cefalòpodos.
+
'''El Bíssol o Estornell''' (''Scombrer japonicus o colias'') pertany a la família dels escòmbrits (Família Scombridae) i es tracta d'una espècie epipelàgica que es troba en un ranc de profunditat que varia des de la superfície fins als 200-300 metros. Realisa migracions estacionals dirigint-se a majors latituts en estiu i menors en hivern. Encara que sol ser monoespecífic pot associar-se en bancs de [[bonyítol]], [[sorells]] i [[sardines]]. S'alimenta principalment d'assuts pelàgics, crustàceus i cefalòpodos.
  
Se té d'anar en conte per a no confondre'l en la [[cavalla]] (Scomber scombrus), puix són pareguts, pero tenen característiques diferenciadores entre abdós descrites més baix.
+
Ademés, Dispon dels següents nom comercials i locals:
  
== Morfologia ==
+
En Andalusia (caballa, caballa del sur i tonino, en [[castellà]]).
Com a característiques generals tenim que la mitat dorsal és verda o blava, presentant llínees de color blau cobalt dispostes en zigzag. La mitat inferior dels flancs i la zona ventral són blanquinoses o platejades i alguns eixemplars poden presentar motejats llaugerament marcats. Les aletes dorsals, pectorals i caudal són obscures, mentres que les ventrals i anal blanquinoses. Tot el cos està cobert per escates chicotetes, sent una miqueta més grans darrere del cap i a l'entorn dels pectorals, formant en esta zona denominada cosselet, una espècie d'escut. La llínea lateral discorre a lo llarc del cos fins a l'aleta caudal, curvant-se de forma abrupta baix la primera aleta dorsal.
 
  
Les mandíbules són allargades i estan molt desenrollades, disponent la superior aixina com l'inferior d'una o dos rencs de menudes dents triangulars i llaugerament serrats.
+
En Astúries (caballa, en castellà), (cuerva, caballón, xarda i xiarda en [[asturià]]).
  
Com a característiques més significatives podem dir que té un cos fusiforme de secció redonejada, tractant-se d'una espècie de tamany mig que sol passar els 30 centímetros de llongitut.
+
En les Illes Balears (barat, bis, biso, verat i viso en [[balear]]).
  
El seu [[cap]] és gran en relació en el restant del cos, tenint els [[ull|ulls]] redonejats i la seua llongitut és menor d'unes cinc voltes la llongitut cefàlica.
+
En les Illes Canàries (caballa en [[castellà]]).
  
La distància entre les dos aletes dorsals presenta una llongitut similar a la de la primera aleta dorsal. Ademés, la mitat inferior dels flancs i la zona ventral són blanquinoses o platejades i poden presentar un motejat dèbilment marcat aixina com la presència del cosselet i que entre les dos aletes pèlviques posseïxen un chicotet apèndix, característiques que ho diferencia de la [[Cavalla]] (Scomber scombrus).
+
En Cantàbria (caballa, pericato (jovenils), sarda i verdel en [[castellà]]).
  
== Noms comercials i locals ==
+
En Catalunya (barat d'ull gross, biret, bis, biso, bísol, bisso, bisu, cavalla, gallimo, guillem, sard, verat d'ull gross, viso i visol en [[català]]).
  
* En [[Andalusia]] (''caballa, caballa del sur i tonino'', en [[castellà]]).
+
En la Comunitat Valenciana bíssol, burres, (visol, vissu en [[valencià]] en bases de Castelló).
  
* En [[Astúries]] (''caballa'', en castellà), (''cuerva, caballón, xarda i xiarda'' en [[asturià]]).
+
En Galícia (albacora, cabalón, cabellón, cabalou, xarda, xarda pintada en [[gallec]] i verdel en [[castellà]]).
  
* En les [[Illes Balears]] (''barat, bis, biso, verat i viso'' en [[balear]]).
+
En Múrcia (vissu en [[valencià]] en bases de Castelló).
  
* En les [[Illes Canàries]] (''caballa'' en [[castellà]]).
+
En País Vasc (begihaundi, begui aundi, berdel, betaudxe, betaundi, cuervas, huerva, macarel, makaela i makarela en [[vasc]]
  
* En [[Cantàbria]] (''caballa, pericato (jovenils), sarda i verdel'' en [[castellà]]).
+
== Morfologia ==
 
+
Com a característiques generals tenim que la mitat dorsal és verda o blava, presentant llínees de color blau cobalt dispostes en zigzag. La mitat inferior dels flancs i la zona ventral són blanquinoses o platejades i alguns eixemplars poden presentar motejats llaugerament marcats. Les aletes dorsals, pectorals i caudal són obscures, mentres que les ventrals i anal blanquinoses. Tot el cos està cobert per escames chicotetes, sent una miqueta més grans darrere del cap i al voltant dels pectorals, formant en esta zona denominada cosselet, una espècie d'escut. La llínea lateral discorre a lo llarc del cos fins a l'aleta caudal, curvant-se de forma abrupta baix la primera aleta dorsal.
* En [[Catalunya]] (''barat d'ull gross, biret, bis, biso, bísol, bisso, bisu, cavalla, gallimo, guillem, sard, verat d'ull gross, viso i visol'' en [[català]]).
+
Les mandíbules són allargades i estan molt desenrollades, disponent la superior aixina com l'inferior d'una o dos rencs de menudes dents triangulars i llaugerament serrats.
 
+
Com a característiques més significatives podem dir que té un cos fusiforme de secció redonejada, tractant-se d'una espècie de tamany mig que sol passar els 30 centímetros de llongitut.
* En la [[Comunitat Valenciana]] (''bíssol'' en [[valencià]]).
+
El seu cap és gran en relació en el restant del cos, tenint els ulls redonejats i la seua llongitut és menor d'unes cinc voltes la llongitut cefàlica.
 
+
La distància entre les dos aletes dorsals presenta una llongitut similar a la de la primera aleta dorsal. Ademés, la mitat inferior dels flancs i la zona ventral són blanquinoses o platejades i poden presentar un motejat dèbilment marcat aixina com la presència del cosselet i que entre les dos aletes pèlviques posseïxen un menut apèndix, característiques que ho diferencia de la [[Cavalla]] (Scomber scombrus).
* En [[Galícia]] (''albacora, cabalón, cabellón, cabalou, xarda, xarda pintada'' en [[gallec]] i verdel en [[castellà]]).
 
 
 
* En [[País Vasc]] (''begihaundi, begui aundi, berdel, betaudxe, betaundi, cuervas, huerva, macarel, makaela i makarela'' en [[vasc]])
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Scomber colias}}
 
{{Wikispecies|Scomber colias}}
 
{{DGLV|Bíssol}}
 
* [https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/0109Estornino_tcm30-102609.pdf Ministeri d'agricultura, peix i alimentació]
 
 
 
[[Categoria:Gastronomia]]
 
[[Categoria:Aliments]]
 
[[Categoria:Peixca]]
 
[[Categoria:Biologia]]
 
[[Categoria:Animals]]
 
[[Categoria:Vertebrats]]
 
[[Categoria:Peixos]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: