Edició de «Algímia d'Almonesir»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 10: Llínea 10:
  
 
La manera més senzilla d'arribar és a través de l'autopista [[A-23]] o Autovia Mudéixar, de Sagunt a Somport fins a arribar a l'altura de [[Sogorp]], a on s'enllaça en la carretera CV-215. El poble està a una distància de 72 km de la ciutat de [[Valéncia]] i a 47 km de [[Castelló de la Plana]].
 
La manera més senzilla d'arribar és a través de l'autopista [[A-23]] o Autovia Mudéixar, de Sagunt a Somport fins a arribar a l'altura de [[Sogorp]], a on s'enllaça en la carretera CV-215. El poble està a una distància de 72 km de la ciutat de [[Valéncia]] i a 47 km de [[Castelló de la Plana]].
 
== Història ==
 
No hi ha la confirmació de l'existència d'un assentament romà en el terme d'Algímia d'Almonesir, si be l'existència d'una inscripció romana en el camí que unix esta localitat en l'[[L'Alcúdia de Veo]] pareix indicar la possibilitat de dit assentament.
 
 
L'actual població és d'orige musulmà i fon reconquistada per [[Jaume I]] en [[1238]], qui la va donar el 22 de maig del mateix any a Berenguer de Palou, bisbe de [[Barcelona]]. Més en avant, la possessió va arribar a les mans de Sancha Ferrandis, com a successora del primer amo de la localitat, qui es va casar en Jaime Pérez, fill de [[Pere el Cerimoniós|Pere IV]], per al qual havia creat el senyoriu de [[Sogorp]], de manera que els dos senyorius van quedar units. Eixa unió va durar fins a 1430, ya que [[Alfons el Magnànim|Alfons V]] es va anexar les possessions de Fadrique, comte de Lluna, a causa de la seua traïció en la guerra que havia mantingut contra [[Castella]]. En 1437, el rei va vendre el castell d'Almonesir a Vidal de Castellà.
 
 
Després de diverses herències, el castell d'Almonesir va recaure en mans de la casa ducal de Cardona, que estava unida al ducat de [[Sogorp]] des de 1562. Encara que este fet fon efímer, ya que el 8 de maig de 1581 va ser venuda al senyor Dionisio de Reus, qui la va cedir a la comtesa d'Aranda.
 
 
Pero sense dubte, el moment més important de l'història de la localitat fon la [[Revolta d'Espadà]] de l'any 1610. Estes violentes lluites foren provocades en motiu l'orde d'[[expulsió dels moriscs]] decretada per la corona. Després d'estes expulsions, la localitat fon repoblada per Pedro d'Urrea en famílies cristianes procedents de [[Navarra]] i [[La Pobla d'Arenós]].
 
  
 
== Demografia ==
 
== Demografia ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: