Citoplasma
El citoplasma és la part de la cèlula procariota que es troba dins la membrana plasmàtica i la part de la cèlula eucariota que es troba entre el núcleu celular i la membrana.[1] Consistix en una emulsió coloidal molt fina d'aspecte granulós, el citosol o hialoplasma, i en una diversitat d'orgànuls celulars que tenen diferents funcions.[2]
La seua funció és contindre els orgànuls celulars i contribuir al seu moviment. El citosol és el lloc on es produïxen molts dels processos metabòlics de la cèlula.
El citoplasma a vegades es dividix en una regió externa gelatinosa, propenca a la membrana i implicada en el moviment celular, que se nomena ectoplasma i una part interna més fluïda que rep el nom d'endoplasma, que és on es troben la majoria d'orgànuls.[3] El citoplasma es troba tant a les cèlules procariotes com a les eucariotes i s'hi troben dissolts diversos nutriens que han conseguit travessar la membrana celular.
El citoplasma de les cèlules eucariotes està subdividit per una xàrcia de membranes conegudes com a retícul endoplasmàtic (llis i rugós) que servixen de superfície de treball per moltes de les seues activitats bioquímiques.
El retícul endoplasmàtic rugós és present a totes les cèlules eucariotes (no a les procariotes)[4] i predomina en les que fabriquen grans quantitats de proteïnes per exportar. És continu en la membrana externa de l'embolic nuclear, que també té ribosomes adherits.
Vínculs externs
- Biología.edu - Citoplasma (espanyol)
- ↑ Foz i Sala, M.; Llauradó i Miret, E. i Ramis i Coris, J. (coordinadors). «Entrada "citoplasma"». Diccionari Enciclopèdic de Medicina . Enciclopèdia Catalana, 2010. [Consulta: 11-01-2010].
- ↑ Plantilla:Ref-publicació
- ↑ Nicolás Gillarim A.; Rodolfo Malpartida A.; Gillari Cés P.; Mónica Pastore P.; Fernando Papa Baumgärtner G. i M. Bertona A. (coordinadors). «Letra E». Diccionario Ecológico . Ambiente Ecológico, 2007. [Consulta: 11-01-2010].ISSN 1668-3358
- ↑ Andres, Mario. «Membrana citoplasmática». Monografias.com , 2007. [Consulta: 26-10-2007].