Casa - Museu Prat de la Riba
La Casa-Museu Prat de la Riba és un museu de la vila de Castellterçol, a la comarca del Vallès Oriental.
Es tracta de la casa on va nàixer i va morir el polític català Enric Prat de la Riba, un dels principals teòrics del nacionalisme català, fundador de la Lliga Regionalista i primer president de la Mancomunitat de Catalunya.
Història
Patrocinat inicialment per Joan Sagalés i Anglí, antic president de la Comissió Abat Oliba, este va cedir la seua gestió Generalitat de Catalunya el 1984.
Des del 24 de febrer del 2004, el museu forma part de la ret de museus gestionats pel Museu d'Història de Catalunya, segons el decret 201/2004.[1]
L'edifici
Està situat al número 7 de la plaça de Prat de la Riba, a l'antiga Casa Pedrós del centre de Castellterçol, una casal en traces del segle XVII, on destaquen els esgrafiats de la fachada i el portal, en un arc de mig punt.
Tal com consta a la fachada, l'any 1800 el doctor Padrós va encarregar unes obres d'ampliació de la finca, originàriament formada per dos cossos independents.
El 1998 s'hi van realisar obres de remodelació.[2]
La part interior de l'antiga vivenda manté el mobiliari original. Hi destaca la cuina, on es fea vida familiar, i el menjador, reservat per a ocasions especials. També es pot observar la religiositat de la família en diverses images repartides al llarc de tota la casa, sobretot a les habitacions.
Pel que fa a l'habitació on es troba el despaig, el mobiliari correspon al despaig de Prat de la Riba de Barcelona.
La visita
El museu permet fer una repassada al pensament i a la biografia del polític català i observar com era una casa rural benestant d'inicis del segle XX, en arquitectura i mobiliari original.
Servicis
El museu també es fa servir com a sala d'exposicions temporals i com a sala de conferències.[3]
El museu també està habilitat per a les visites escolars, i té disponibles diverses activitats educatives relacionades amb la figura de Prat de la Riba i de la Mancomunitat de Catalunya.
Premi Prat de la Riba
El patronat de la casa museu va instituir el Premi Prat de la Riba el 1987, que guardona el millor artícul de periodisme de l'any en curs que tracte sobre la figura de Prat de la Riba. Entre els guanyadors hi ha figures de renom, com Albert Balcells i González, Joaquim Ventalló i Vergés, Joan Maria Pujals i Josep-Lluís Carod-Rovira, entre d'atres.[4]
Publicacions
El museu publica la revista Annals, en la transcripció de charrades i conferències realisades al museu o sobre la figura de Prat de la Riba.
Referències
- ↑ Dossier educatiu del museuPlantilla:PDF
- ↑ Grup Enciclopèdia Catalana (ed.): . L'Enciclopèdia.cat.
- ↑ Ficha del museu al web del MHC
- ↑ REDACCIÓ, Joan Maria Pujals guanya el Premi Prat de la Riba 2002 d'artículs periodístics3cat24,09/11/2006, Consulta 29/12/2010.