Colectiu Nacionaliste

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 12:08 24 oct 2024 per Lluísm (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Logotip del Colectiu Nacionaliste

El Colectiu Nacionaliste fon una associació de caracter nacionalista, valencianista i progressista que es va presentar en public per primera vegada el dia 11 de giner de l'any 2002 en l'Aula Magna de l'Universitat de Valéncia. Actualment es troba inactiva.

El Colectiu Nacionaliste estava format per jóvens que, militant en diverses associacions i entitats, com Lo Rat Penat, Unio Valenciana, etc, decidixen unir-se per a crear un proyecte estrictament nacionaliste i valencianiste.

La seua directiva estava formada per Francesc Ferrandis, Vicent Calabuig, Miquel Angel Navarro i Davit Marchuet. El seu president era Francesc Ferrandis.

Ideologia del CN[editar | editar còdic]

El Colectiu Nacionaliste era una entitat dedicada a la reorientacio del valencianisme en clau nacionalista. Des d'unes posicions clarament nacionalistes defenia tant la Nacio Valenciana com l'independència de la llengua valenciana i les Normes d'el Puig. En este sentit, no tenien molt que vore en atres proyectes nacionalistes, com la Joventut Valencianista dels anys 90, que escomençaren en uns posicionaments clarament valencianistes per a acabar en posicions de Tercera via, molt proximes a les tesis del BLOC. També els diferenciava la posició dialogant i oberta del CN en els sectors menys nacionalistes o inclus regionalistes del moviment valencianiste. De fet, realisaren vàries conferencies en entitats com el Grup d'Accio Valencianista.

En paraules d'una de les seues publicacions: "Nacionaliste es qui pensa que llengua valenciana, cultura valenciana i Nacio Valenciana no són tres objectius sino u mateixa, i que no s'enten u d'ells sense els atres dos”. Te, per tant, un major nivell d'implicacio reivindicativa, i no a soles treballa per a defendre i enaltir els signes d'identitat valencianes, sino també per aumentar l'autogovern del nostre poble.". “Diccionari basic del nacionalisme valencià” del Colectiu Nacionaliste. Decembre de 2003.

Entre els objectius del Colectiu Nacionaliste destacaven la defensa de la cultura, els plantejaments polítics i l'accio en estricta obediencia valenciana.

Disolucio[editar | editar còdic]

El Colectiu Nacionaliste, que tingué uns inicis realment prometedors dins del valencianisme, organisà una série d'actes, conferencies i taules redones en la fi d'establir nous llaços en el valencianisme. Al cap d'uns 4 anys caigué en l'inactivitat, possiblement victima de les circunstancies internes i externes i les divisions que vivia el valencianisme a mitat de la década dels anys 2000, en la creacio de l'AVL i la polemica reforma de les normes ortografiques de la RACV, entre atres motius.

Els seus membres passaren a formar part d'atres nous proyectes o es retiraren de l'escena publica valencianista. D'alguna manera es podria dir que el Colectiu Jovenil d'Associacions Valencianistes (CJAV) fon la predecessora del Colectiu Nacionaliste (CN) i la Plataforma Jovenil Valencianista (PJV) l'hereua de les anteriors, ya que les tres entitats presenten una llinea ideologica molt similar (nacionalisme valencià i defensa de la llengua valenciana i les Normes d'El Puig) i compartiren ad alguns dels seus directius o membres.

Apologia de la Nacio Valenciana[editar | editar còdic]

El Colectiu Nacionaliste publicà el llibre “Apologia de la Nacio Valenciana” (2002) de l'escritor Carles Recio, que arreplegava el discurs pronunciat per l'escritor en Febrer de l'any 2000 en l'acte de presentacio anual de la “Casa de Valencia” en Barcelona i que constituia una apologia del sentiment nacional valencià.

Versio Nacionalista de l'Himne Valencià[editar | editar còdic]

El Colectiu Nacionaliste gravà en un estudi l'Himne Valencià en la seua versio nacionalista “Junts baix els plecs de la nostra Senyera...”, que distribuiren tant en format CD com des d'internet en mp3 per mig del seu portal web.

Enllaços externs[editar | editar còdic]