Escola (Docència)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 16:18 8 set 2024 per Lluísm (Discussió | contribucions) (Lluísm pàgina traslladada Escola a Escola (Docència) sense deixar una redirecció)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Una escola o colege, antigament també dit collegi[1] i hui dialectalment colegi,[2] és una institució o centre encarregat d'educar o impartir docència sobre unes determinades àrees.

El terme escola s'aplica a tots els nivells d'estudis: escoles primàries, secundàries, escoles d'estiu, escoles d'adults, autoescoles, escoles d'idiomes, de música, etc.

El terme colege és més concret i s'aplica generalment a les escoles d'educació obligatòria per a chiquets i jóvens. Durant un temps s'amprà l'abreviació CEIP, de Centre d'Ensenyança Infantil i Primari per a designar ad estos centres, per a tornar més avant a escola. També existix el terme colege major, que és una residència d'estudiants, generalment universitaris.

L'escola en l'educació bàsica i obligatòria en Espanya[editar | editar còdic]

Els térmens escola i colege s'usen fonamentalment per a les institucions encarregades de donar una educació formal als alumnes, sobretot chiquets i jóvens. Acostuma a tindre com a referents: un centre educatiu a on se desenrollen les classes, un conjunt de mestres o professors, un currículum educatiu a impartir (fixat en gran mida per l'administració política en les competències en educació del territori) i un proyecte educatiu que definix els objectius i l'orientació de l'escola. Les famílies deleguen en l'escola gran part de l'ensenyança de sos fills i per tant l'escola es fixa com a metes l'adquisició d'aprenentages bàsics per a continuar estudiant (dividits en nivells o cursos) o be necessaris per a inserir-se en la societat en èxit i una correcta socialisació a través de les normes i les relacions entre els grups.

Se fa distinció entre escola pública, escola concertada o privada segons la finançació i titularitat del centre. També es pot classificar en comprensiva o no en funció del tipo d'alumnat i d'agrupació. Moltes de l'escoles al rededor del món s'identifiquen en una ideologia o religió determinada. I per últim existixen les nomenades escoles especials, centres a on estudien alumnes discapacitats o especialment dotats en algun àmbit.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]