Hongria durant la Segona Guerra Mundial

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:15 27 jun 2024 per Lluísm (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Hongria fon durant la Segona Guerra Mundial membre de les potències de l'Eix. En la década de 1930, el Regne d'Hongria va basar la seua estratègia per a eixir de la Gran Depressió en l'increment del comerç en la Itàlia fasciste i l'Alemanya nazi lo que va portar com a conseqüència un gir a la dreta de la política hongaresa i una aproximació en política exterior als mencionats països, de la que Hongria va obtindre beneficis territorials temporals: diverses disputes territorials en Checoslovàquia, la Eslovàquia, i Romania es varen saldar en acorts negociats favorables a Hongria.

En l'any 1940, baix la pressió d'Alemanya, Hongria es va unir a l'Eix. Encara que esperava evitar la participació directa en la guerra, esta pronte es va fer inevitable. En 1941, les forces hongareses varen participar en l'invasió de Yugoslàvia i l'invasió de l'Unió Soviètica.

Mentres combatia contra l'Unió Soviètica, Hongria va mantindre negociacions de pau secretes en els Estats Units i el Regne Unit. Hitler va descobrir la seua traïció i, en l'any 1944, les forces alemanes varen ocupar Hongria per a evitar una deserció similar a la d'Itàlia. Quan les tropes soviètiques s'aproximaven al territori hongarés el regente Miklós Horthy va firmar un armistici entre Hongria i l'Unió Soviètica. Els alemans varen reaccionar i el fill de Horthy va ser seqüestrat per un comando alemà mentres les tropes d'Hitler ocupaven la capital, en la que el regente no contava en les forces necessàries. Horthy es va vore obligat a revocar l'armistici i poc despuix va ser depost del poder i internat en Alemanya. En 1945 les forces hongareses i alemanes en Hongria varen ser derrotades pels soviètics.

Aproximadament 300.000 soldats i 80.000 civils hongaresos varen morir durant la Segona Guerra Mundial i moltes ciutats varen sofrir danys, especialment la capital, Budapest. Durant els primers anys del conflicte la majoria dels judeus en Hongria no varen ser perseguits encara que varen sofrir una discriminació llegal creixent. No obstant, des de l'inici de l'ocupació alemana en març de 1944, judeus i gitanos varen ser deportats en massa, molts d'ells varen ser exterminats en camps de concentració. Despuix de la derrota, les fronteres d'Hongria varen tornar a ser les anteriors a l'any 1938.