Comarca de los Ancares
La Comarca de los Ancares (en gallec i oficialment, Vos Ancares) és una comarca funcional de la comunitat autònoma de Galícia.
Geografia
Està situada en la zona oriental de la província de Lugo. És limítrof en la comarca de Fonsagrada al nort, en la comarca de Sarria i comarca de Lugo a l'oest, en la comarca de Quiroga al sur, i en Astúries i Lleó a l'est a on es troben els seus veïns Ancares Lleonesos que acullen la vall del riu Ancares que dona nom a la zona, en el municipi de Candín.
Els principals municipis que agrupa esta comarca són: Becerreá, As Nogais, Baralla, Cervantes, Navia de Suarna i Pedrafita do Cebreiro.
La superfície que ocupa és de 907 km² i la població en 2017 era de 10.265 habitants.
La Reserva de la biosfera dels Ancares Lucense i Monts de Cervantes, Navia i Becerreá correspon als municipis de Cervantes, Navia de Suarna i Becerreá, i ocupa bona part del territori de la comarca, 536,64 km².
Economia
És tradicional el cultiu de la berza en el que s'elabora el caldo ancarés. La ganaderia ha tingut molta importància en l'economia de la comarca, tant en l'obtenció de productes càrnics com a làcteus.
Els habitants de vall de Fornela tenen fama de bons comerciants, dedicant-se en el passat molts d'ells al comerç en les valls i regions veïnes, provablement obligats pels pobres rendiments de l'agricultura (poca terra i de mala calitat). Esta activitat econòmica va decaure en el decliu de la venda ambulant.
A principis del sigle XX va haver una important activitat maderera en la serra, sobretot en les zones d'Ancares, Burbia i Cervantes. Entre les companyies que es varen dedicar a l'explotació forestal de la serra d'Ancares destaca Vila Riestra dels Ancares, en sèu en el lloc Vos Cabaniños del municipi de Cervantes, que va construir àmplies infraestructures, inclós un telefèric d'onze quilómetros de llongitut que creuava tot el municipi fins al llogaret d'O Portelo (Balboa) en el llímit en la província de Llen, d'a on es duyen la fusta en camions fins a Villafranca del Bierzo.
La mineria i la siderúrgia també varen ser importants en el passat. La primera referència a l'extracció del ferro en la zona és una menció als «diezmos del ferro d'Ancares» del bisbat d'Astorga, encara que no es coneix cap atra informació oral o escrita sobre l'activitat siderúrgica fins a la fundació d'una herrería en l'any 1788 en Tejedo de Ancares, seguida poc despuix per una atra en la parròquia de Rao (Navia de Suarna), propiciades per les polítiques proteccionistes de Carlos III.
Vore també
Referències
- «Atlas Nacional de España». Instituto Geográfico Nacional
- Diputació provincial de Lugo
- Doval Adán, Antonio (2009). «La articulación comarcal y territorial de Galicia a principios del siglo XXI». Universidad de Santiago de Compostela
- Entidades locales. Gobierno de Espanya
- «Os Ancares Lucenses y Montes de Cervantes, Navia y Becerreá». Red Española de Reservas de la Biosfera
Bibliografia
- de Torres Luna, María Pilar; Pérez Fariña, María Luisa; Santos Solla, José Manuel (1989). Municipios y parroquias de Galicia. Santiago de Compostela: Imprenta de la Universidad de Santiago de Compostela. ISBN 8471915294.
- Fernández de la Vega, Celestino: voz "Lugo", en Gran Enciclopedia Galega Silverio Cañada, Oviedo, 1974
- Miralbes Bedera, Rosario; de Torres Luna, María Pilar; Rodríguez Martínez-Conde, Rafael (1979). Mapa de límites de las parroquias de Galicia. Santiago de Compostela: Imprenta Paredes. ISBN 8460014142
- Procedo Ledo, Andrés. (1993). Galicia pueblo a pueblo. La Voz de Galicia. ISBN 84-88254-24-5
- Varela, José y Xurxo Lobato (1994). Ancares. La Coruña: Fundación Caixa Galicia. ISBN 84-605-1505-2
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Comarca de los Ancares.