Ian McEwan

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Ian McEwan (Aldershot, Hampshire, Anglaterra, Regne Unit, 21 de juny de 1948) és un escritor i noveliste britànic i guioniste. En l'any 2008, el periòdic britànic The Times el va ficar en la llista de: "Els 50 millors escritors britànics des de 1945" i The Daily Telegraph el va situar el nº 19 en la llista de "les 100 persones més poderoses en la cultura britànica".

Biografia

McEwan naixqué en el Regne Unit en l'any 1948 pero ha passat gran part de la seua infància en l'est d'Àsia, Alemània i el nort d'Àfrica, a on fon destacat son pare. La seua família va retornar a Anglaterra quan tenia 12 anys. Fon educat en l'Escola Woolverstone Hall en Suffolk.

Estudià en l'Universitat de Sussex i en l'Universitat de East Anglia, a on va tindre com a professor a Malcolm Bradbury. La primera de les seues obres que va eixir a la llum fon la colecció de relats Primer amor, últims ritos (1975). En 1997 va publicar Amor perdurable, considerada per molts com una obra mestra sobre una persona que sofrix el síndrome de Clerambault. En 1998, i causant gran controvèrsia, li fon concedit el Booker Prize per la seua novela Amsterdam.

En març i abril de 2004, uns mesos en acabant de que el Govern britànic el convidara a un sopar en la primera dama dels Estats Units, Laura Bush, el Departament de Seguritat Nacional d'este país li va impedir l'entrada en la nació per no tindre el visat apropiat per a treballar (McEwan estava preparant una série de conferències remunerades). Solament varis dies despuix i despuix de fer-se públic en la prensa britànica, se li va permetre l'entrada, ya que, segons un oficial d'aduana li va dir: "Seguim sense voler-li per ací, pero tot açò està atraent molta publicitat desfavorable".