Goma de borrar
Revisió de 16:44 28 ago 2023 per Valencian (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'cridat' a 'nomenat')
Una goma de borrar, també nomenat borrador, és un instrument de mà la finalitat del qual és eliminar traços erròneus generalment de llapis, encara que també pot ser de tinta o marcador. És fonamental en la correcció d'errors en l'escritura generalment al llapis, encara que existixen també gomes que borren tinta normalment de color blau o groc.
El borrador té una consistència semblant a la goma, d'ací el seu nom. Algunes contenen materials plàstics com el titinili, plàstic extret del tractament del titani i vinil. Certs llapis posseïxen goma de borrar en un extrem.
La seua matèria primera és extreta d'un arbre de la selva verge en Brasil, nomenat "Arbre de hule" o "Seringueira".
Normalment els colors de les gomes determinen el seu us:
- Blanca: per a borrar llapissera.
- Blau: per a borrar tinta.
- Color carn a rogenca: com la que ve en els extrems dels llapis per a borrar traços incorrectes dels mateixos.
- Café clara de molla: borra traços de llapis.
- Negra: és un tipo de goma de borrar empleada per a gastar bromes ya que no borra.
- Goma de borrar de nata.
- Goma de borrar de pa: s'elabora en molla de pa. També se li coneix com goma de molla. Es recomana la seua utilisació quan es tracta de borrar superfícies grans de text o dibuix.
- Goma de cartuig recarregable: se sembla a un marcador gros, nomenat portagomes i funciona en reposts de goma. Se'ls trau goma conforme es va desgastant. Es recomanen quan es tracta de borrar en precisió un tram chicotet de superfície.
- Goma de tinta de dibuix tècnic: ve en color groc i s'utilisa per a borrar traços d'estilògraf diversos.
- Goma tipo portamines: es coloca la mina de goma dins d'un cilindre per a borrar en més pressió; es va traent més punta conforme es requerixca.
Vore també
Referències
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Goma_de_borrar de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.