Canberra

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Panoramiques de Canberra

Canberra​ (pronunciació en anglés: /ˈkæ*nb(ə)ɹə/, del ngunnawal: Kanberra, que significa &*quot;lloc de reunió&*quot;) és la capital d'Austràlia, en una població superior als 345.000 habitants. És sèu del Territori de la Capital Australiana, ubicada en la part nort del mateix, 300 quilómetros al suroest de Sidney i 650 quilómetros al nordest de Melbourne.

La situació de Canberra fon seleccionada per a la posició de la capital nacional en l'any 1908 com un compromís entre Sidney i Melbourne, les dos grans ciutats. És diferent a les demés ciutats australianes, ya que fon construïda des de zero, com una ciutat planificada. Despuix d'un concurs internacional per al disseny de la ciutat, es seleccionà el proyecte realisat pels arquitectes Walter Burley Griffin i Marion Mahony Griffin de Chicago i la construcció va començar en 1913. El disseny de la ciutat va tindre l'influència del moviment &*quot;ciutat jardí&*quot; i incorpora en diferents àrees vegetació natural, que varen dur a Canberra a obtindre el títul de &*quot;capital del *arbusto&*quot;. A pesar de que el creiximent i desenroll de Canberra es va vore dificultat per les dos guerres mundials i la Gran Depressió, a partir de la Segona Guerra Mundial es va convertir en una ciutat pròspera.

Mentres que sèu del Govern d'Austràlia, en Canberra es troben el Parlament Australià i la Cort Suprema d'Austràlia, ademés de numeroses agències i Ministeris. També es troben vàries institucions socials i culturals d'importància nacional. El Govern Federal contribuïx en un gran percentage al PIB i aporta una àmplia oferta laboral. Canberra és un destí popular per a turistes nacionals, pero també per als estrangers.


 
Capitals d'Oceania
Map of world highlighting Oceania.png
Canberra    Honiara    Majuro    Palikir    Suva    Tarawa Sur    Yaren

Apia    Funafuti    Ngerulmud    Nuku'alofa    Port Moresby    Port Vila    Wellington

Dependències: Adamstown    Aganya    Alofi    Avarua    Fakaofo   Hanga Roa    Honolulu    Illes Perifèriques Menors dels EUA    Jayapura    Kingston    Mata-Utu    Nouméa    Pago Pago    Papeete    Saipan