Valentín Fuster

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Valentín Fuster Carulla (Cardona, Barcelona, 20 de giner de 1943), marqués de Fuster, és un investigador, doctor en Medicina i Cirugia i cardiòlec espanyol, radicat en els Estats Units.

Biografia

Valentí Fuster fill del psiquiatra Joaquín Fuster i d'una filla del marqués de Carulla. És germà del neurocientífic Joaquín Fuster. Despuix del començ de la guerra civil espanyola, els seus pares varen crear una clínica psiquiàtrica.

És llicenciat en Medicina i Cirugia per l'Universitat de Barcelona, en els anys 70 es va traslladar als Estats Units. Des de l'any 1994 treballa en l'Hospital Mont Sinaí de Nova York. Recentment, ha segut nomenat director general del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) en Madrit.

La seua llabor investigadora comprén múltiples temes relacionats en el funcionament del cor. Ha publicat més de 400 artículs sobre afeccions de l'artèria coronària, arterioesclerosis i trombosis. En el pla divulgatiu, manté un gran compromís per ajudar a la difusió de la ciència en Espanya i Iberoamèrica.

En l'any 1996 fon guardonat en el Premi Príncip d'Astúries d'Investigació i Científica i Tècnica.

En l'any 2006, Valentí Fuster fon nomenat president de l'Associació Mundial de Cardiologia. És editor, junt en Ira S. Nash, de llibres de text sobre cardiología: The Heart y Atherothrombosis and Coronary Artery Disease.

Ademés de l'atenció directa a pacients, Valentí està involucrat en diverses iniciatives per a la millora de la salut pública en sectors desfavorits i països en desenroll (algunes a través de la seua Fundació SHE). Alguns eixemples són la seua participació en Barri Serrano (en un personage fet a l'eco, el doctor Ruster), el llançament de programes sanitaris en Kènia o tallers sobre hàbits saludables en Colòmbia.

En l'any 2014 fon seleccionat per la revista Quo, en colaboració en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Consell Superior de Deports (CSD), per a la primera «Selecció Espanyola de la Ciència», composta per tretze científics espanyols destacats a escala internacional.

Segons ha escrit en varis dels seus llibres autobiogràfics, el seu pare era chueta, els Fuster de Palma de Mallorca, per lo que és d'orige judeu, una miqueta de lo que sempre s'ha sentit orgullós.

Obra

Algunes de les seues obres:

Destinades al públic adult:

  • La ciencia de la salud - Mis consejos para una vida sana, en la colaboració de Josep Corbella. Ed. Planeta, 2006.
  • La ciencia y la vida - Valentín Fuster i José Luis Sampedro, en Olga Lucas. Ed. Plaza & Janés, 2008.
  • Corazón y Mente: Claves del Bienestar Físico y Mental - Valentín Fuster i Luis Rojas Marcos. Ed. Planeta, 2008.
  • La cocina de la salud- Valentín Fuster, Ferran Adrià i Josep Corbella. Ed. Planeta, 2010.
  • El círculo de la motivación - Valentín Fuster. Ed. Planeta, 2013.

Destinades al públic infantil:

  • Monstruos supersanos. Hábitos saludables para toda la vida. (Chiquets de 3 a 6 anys).Ed. Planeta, 2010.
  • La pequeña ciencia de la salud. (Chiquets de 6 a 9 anys). Ed. Planeta, 2011.

En l'any 2019 les seues obres varen ser les més citades d'un investigador espanyol de tots els temps.

Premis i guardons

  • Nomenat científic distinguit de l'Associació Nortamericana del Cor, un mèrit concedit solament a 15 científics pel seu treball en investigació cardiovascular.
  • Doctor honoris causa per l'Universitat Europea de Madrit (2008) junt als seus colegues Pedro Alonso Fernández i Joan Rodés Teixidor, en un acte presidit pels llavors Príncips d'Astúries i actuals Reis d'Espanya.
  • Doctor honoris causa per l'Universitat Politècnica de Valéncia (2008), on ademés fon el padrí de la primera promoció de la llicenciatura en Biotecnologia.
  • Doctor honoris causa per l'Universitat Internacional de Catalunya, junt a Joaquín Navarro-Valls (6 de maig de 2010).
  • Doctor honoris causa per l'Universitat CEU Cardenal Herrera en Castelló de la Plana (22 de març de 2013).
  • Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfons X el Sabi (3 de novembre de 2017).
  • Doctor honoris causa per l'Universitat Alfons X el Sabi (2018).
  • Doctor honoris causa per l'Universitat Internacional Menéndez Pelayo pel rector Magnífic de la UIMP Salvador Ordóñez Delgado (24 de juny de 2018).
  • Premi Nacional d'Investigació 'Gregorio Marañón' de Medicina (2019).
  • Premi CEU - Ángel Herrera, en la categoria Ètica i Valors (2022).

Enllaços externs