Khartum

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista nocturna de Khartum

Khartum és la capital de Sudan i de l'estat homònim. Es troba en el lloc a on el Nilo Blanc, procedent d'Uganda, s'unix en el Nilo Blau, que ve d'Etiopia, formant el Nil, que seguix el seu curs des de Khartum cap a Egipte i la mar Mediterrànea.

La ciutat, que té més d'un milló d'habitants, forma junt en Khartum Nort (Al-Jartūm al-Bahrī: الخرطوم البحري) i Omdurmán (Umm Durmān: أم درمان), de les que està separada pels distints braços del Nilo, una metròpolis de casi huit millons d'habitants.

La wilaya d'Al-Khartum té 28.160 km² i cinc millons d'habitants. La regió dispon de jaciments de sal. L'indústria, poc desenrollada, es concentra en la capital. En el restant de la wilaya, només es desenrollen activitats agrícoles.

La ciutat té un port fluvial, aeroport internacional, universitats (la de Khartum fundada en l'any 1956, i una branca de l'Universitat del Caire fundada en 1955).

Història

Era un chicotet poble a on residia un santó i, quan arribaren les forces egípcies de Muhammad Ali en l'any 1821, ho escolliren com a punt militar per al control del Sudan. En l'any 1824, fon declarada capital administrativa i quarter general dels territoris egipcis en el Sudan conquistats pel governador Uthman Bey Djarkas.

En l'extensió del domini egipci, l'obertura d'una eixida al Nilo equatorial i Bahr al-Ghazal, es convertí en una vila important i pròspera habitada per una població variada en europeus (cònsuls, missioners, comerciants), àraps de diferents procedències i negres d'ètnies diverses.

Charles George Gordon, com a governador general, la va engrandir.[1][2][3] En octubre de l'any 1884, fon sitiada i conquistada el (26 de giner de l'any 1885) per Muhàmmad Àhmad (Gordon morí en la lluita en defensa de la ciutat). El nou senyor s'establí en Umm Durman (Omdurman) en la vora esquerra del Nilo i Khartum fon abandonada, excepte l'arsenal (al-tarsana) i els jardins.

Despuix de la derrota del khalifa Abdullahi (Abd Allah ben Muhammad al Taaishi),[4][5][6][7] successor del Mahdí, en Karari prop d'Omdurman (2 de setembre del 1898) fon reconquistada per Lord Horatio Kitchener, sardar i governador general, el mateix 1898. Es reconstruí i fon la capital del protectorat anglo-egipci del Sudan des de l'any 1899, a pesar de que Omdurman era més gran i tenia més habitants.

En proclamar-se l'independència, fon declarada capital del Sudan (1956).

Transport

L'aeroport internacional de Khartum és l'instalació aero-portuària més gran del país. És el hub principal de Sudan Airways, la llínea aerea nacional. Fon construït al sur de la ciutat, pero en el ràpit creiximent urbanístic ha quedat rodejat d'edificis. Actualment, s'està construint un aeroport internacional nou en la ciutat d'Omdurman, que ha de substituir l'infraestructura actual.

Ponts

Ponts sobre el Nil Blau enllaçant Khartum en Khartum Nort:

  • Mac Nimir
  • Blue Nile Road & Railway Bridge
  • Cooper
  • Al Mansheiya

Ponts sobre el Nilo Blanc, enllaçant Khartum en Omdurman:

  • Omdurman
  • Victory
  • Al-Dabbasin

Ponts en l’illa Tuti:

  • Tuti
  • Tuti Nort

Referències

  1. (2015) [1], Normanby Press. ISBN 978-1-78625-140-4.
  2. (1886) [2], Firmin-Didot.
  3. (1885) The Journals of Major-Gen. C.G. Gordon, C.B., at Kartoum: Printed from the Original Mss, Kegan Paul, Trench.
  4. (2011) [3], History Press. ISBN 978-0-7524-7887-6.
  5. (1980) [4], F. Warne. ISBN 978-0-7232-2677-2.
  6. (1990) [5], Pen & Sword Books. ISBN 978-1-4738-1685-5.
  7. (2005) [6], Praeger. ISBN 978-0-275-98631-5.

Enllaços externs

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek