Joya

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Maria Fiódorovna, Emperadriu Consort de Rússia en les seues joies

Una joia és un ornament artístic fet habitualment en metals o pedres precioses pero també pot incloure qualsevol atre element, i que normalment és portada com a element decoratiu de les persones, siga directament sobre la pell o sobre la roba.

En el cas de l'or, argent i platí s'ampren els materials en una determinada purea que es nomena llei. Les tècniques per a fer joies formen part de l'art i l'ofici de la joieria i/o de l'orfebreria i l'argenteria, i comprenen l'ús d'unes eines específiques com el burí, cisell, encuny i d'unes operacions concretes com esmaltar, filigranar, engastar, incrustar, etc.

Argenters i orfebres es dediquen de fet a les mateixes coses i en temps antics es trobaven dins del mateix gremi. Les joies poden tindre un ús litúrgic, del qual són exemple els pectorals. Els calzes i les custòdies de la litúrgia cristiana formen part del grup de peces de l'orfebreria i l'argenteria, del qual també en formen part les joies, sent molt famosa la custòdia de Xàtiva donada pel Papa valencià Alexandre VI i feta en el primer cargament d'argent arribat d'Amèrica.

Com a objectes d'ús personal, servixen per a ornamentar qualsevol part del cos. A sovint prenen la forma de braçalets o polseres, anells, arracades, collars, penjolls, agulles de pit, agulles de barret, diademes, corones, etc.

Vore també

Commons