Comarca de Las Hurdes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 12:30 31 oct 2021 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «{{Plantilla:en desenroll}} File:1826, Tierra de Batuecas, de las Jurdes y de la Sierra de Francia, enclavada en las provincias de Salamanca y Estremadura lim…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca


Mapa històric de Las Hurdes dins de la província de Càceres

La comarca històrica de Las Hurdes està situada al nort de la província de Càceres. No està constituïda com a comarca administrativa.

Geografia

Las Hurdes se situa en el nort de la província extremenya de Càceres, en el llímit en la de Salamanca. Es tracta d'un terreny montanyós de clima mediterràneu en influència atlàntica. La comarca llimita en la serra de Gata, les Terres de Granadilla i la serra de França (Salamanca). Forma part de la cridada «Espanya humida».


Història

La seua història ve marcada també per les seues montanyes, entre les quals s'obria el pas cap al nort, i això va facilitar l'existència de moltes vies de comunicació, primer la Via romana de l'Argent, despuix les "canyades i cordeles", com les Canyades Reals Soriana Occidental i la Vizana, més tart la via del tren, i hui la carretera nacional N-630 (Gijón-Sevilla) i l'Autovia A-66.

Celtibers i vetons varen ser els primers pobladors dels que es té constància, posteriorment, la dominació romana va ser molt important per a la consolidació de la comarca, donada la cantitat i calitat dels vestigis que es troben, des d'epígrafs a vestigis arquitectònics.

Varen construir la Calçada de l'Argent, que travessa de nort a sur la Vall del Ambroz. Les termes romanes de Baños de Montemayor, el Pont d'Abadia, i la Vila Romana de la Granjuela, situada en Casas del Monte. En el cerro de Piedraslabradas es conserven els vestigis d'un chicotet temple romà que mira a la vall per a on discorre la calçada romana.

En l'arribada dels àraps, varen cultivar la vall durant quatre sigles deixant vestigis de la seua cultura: el palau renaixentiste de Sotofermoso en Abadia, cridat dels “Ducs d'Alba” en jardins renaixentistes i claustre d'estil mudéixar.

Municipis i pedanies

Municipis

Pedanies

Vore també