Quàdriga
La quàdriga (del llatí quadrīga)[1] en temps del Imperi romà, era un tipo de carro tirat per quatre cavalls en llínea. El vehícul fon utilisat pels generals quan entraven triumfalment en les ciutats. La seua variant en dos cavalls, amprada ya des de temps grecs i anteriors, se denominava biga.
Esta situació li donà un caracter "victoriós" a este tipo de carro, per lo que en la cultura occidental els monuments que representen este vehícul servixen per a commemorar les victories.
El monument d'este tipo més famós es la quàdriga que corona la Porta de Branderburg. Esta escultura, obra de Johann Gottfried Schadow, fon retirada de Berlin en l'any 1806 per l'eixercit de Napoleo I, qui la portà a França com trofeu. Despuix de la caiguda de Napoleó, l'obra fon tornada a Berlin a on permaneix actualment. L'obra fon greument danyada durant la Segona Guerra Mundial, per lo que en la década de 1950 fon necessari fondre novament l'escultura utilisant els moles originals.
Atra quàdriga famosa és la que adorna el Arc de Triumf del Carrusel de François Joseph Bosio en París (França), en terrenys del Museu del Louvre.
Galeria
Quàdriga sobre l'arc de Wellington, Londres
La «Quàdriga de Brabant», Parc del Cincuentenari, Brusseles
Quàdriga sobre l'Arc de Triumf del Carrusel de París
Quàdriga front al Teatre Bolshói de Moscou, esculpida per Peter Clodt von Jürgensburg
Quàdriga de l'arc de la Victòria, Madrit
Referències
- ↑ "Quàdriga" Diccionari General de la Llengua Valenciana
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Quàdriga