Fernando Sánchez Dragó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Fernando Sánchez Dragó
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Filòlec, escritor i presentador
Naiximent: 2 d'octubre de 1936
Lloc de naiximent: Madrit, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Fernando Sánchez Dragó (Madrit, 2 d'octubre de 1936) és un filòlec, escritor i presentador espanyol.

Es feu conegut pel seu programa de televisió Negro sobre blanco (Negre sobre blanc) dedicat a la lliteratura, dirigit i presentat per ell mateixa,​ que es va emetre en La 2 de Televisió Espanyola de 1997 a 2004.​ Entre 2005 i 2012, seguí en el mateix programa pero en Telemadrid en el nom de Las noches blancas (Les nits blanques). Actualment, està escrivint les seues memòries, colabora en el diari El Mundo i en la cadena EsRadio.

Biografia

Fernando Sánchez Dragó naixqué en el barri de Salamanca de la ciutat de Madrit. Fon alumne del Colege del Pilar. Llicenciat en Filologia Romànica (1959) i en Llengües Modernes, especialitat en Italià (1962), i doctor en Lletres per l'Universitat de Madrit. Va ensenyar Lliteratura Espanyola en l'Institut Cervantes, de Madrit. A lo llarc dels anys cinquanta i xixanta va participar en protestes antifranquistes, en especial en els successos de l'any 1956, lo que li va valdre la presó.

Durant la seua joventut fon membre del Partit Comuniste d'Espanya (PCE), i a conseqüència de la seua activitat opositora contra la dictadura franquista, va complir setze mesos de presó i va permanéixer exiliat sèt anys.

Fon membre del jurat dels Premis Príncip d'Astúries de les Lletres durant els anys 1999 a 2016.

Cites

El catalán es una bonita lengua romance, derivada del latín a través del provenzal, que en el siglo XIX tuvo su esplendor con la llamada Renaixença. Pero, a vueltas con el manido tema de la unidad lingüística del catalán, valenciano y balear ¿Saben ustedes que, muchos siglos antes, el valenciano ya fue una lengua con siglo de Oro, antes que el recio castellano, con Joanot Martorell (autor de Tirant lo Blanch, citado en el Quijote como el verdadero libro), Ausiás March o Joan Roís de Corella? ¿Saben ustedes que el mallorquín vio nacer la filosofía medieval española con tamaño monumento literario como fue el beato Raimundo Llull? Valencia y Mallorca fueron esplendorosos reinos de España, y lo habían sido también de Sepharad y de Al-Andalus. Cataluña, en esos siglos que van desde el medioevo hasta las bombas de Espartero, no fueron sino unos condados primero, y con suerte, cuatro provincias después.
"Pan con catalanismo, comida de tontos", per Fernando Sánchez Dragó (El Mundo, 28.2.1999)


Enllaços externs