Teoria àcit-base de Brønsted-Lowry

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 17:12 13 nov 2016 per EirVal (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «Archiu:Autoprotolyse eau.svg|thumb|350px|L'aigua pot actuar com a àcit o com a base: una molècula H<sub>2</sub>O actua com a base i guanya un protó H<sup>+...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
L'aigua pot actuar com a àcit o com a base: una molècula H2O actua com a base i guanya un protó H+ i es convertix en H3O+; l'atra molècula H2O actua com a àcit i pert un protó H<*sup>+</*sup> per a convertir-se en OH-.

En química, la teoria de Brönsted-Lowry és una teoria àcit-base, proposta independentment pel danés Johannes Nicolaus Brønsted i el britànic Thomas Martin Lowry en 1923.[1][2]

Segons esta teoria, els àcits són substàncies capaces de *donar un protó (H+), mentres que les bases són capaces d'acceptar-los.

Propietats dels àcits i les bases

àcit + base està en equilibri en base conjugada + àcit conjugat.

La base conjugada és l'ió o molècula que queda en acabant de que l'àcit ha perdut un protó, i l'àcit conjugat és l'espècie formada de la base en acceptar el protó. La reacció pot procedir en qualsevol direcció cap a la dreta o l'esquerra, segons l'equilibri químic. En cada cas, l'àcit dona un protó a la base i l'àcit conjugat ho fa a la base conjugada.

L'aigua és amfótera i pot actuar com un àcit o com a base. En la reacció entre el àcit acètic, CH3CO2H, i l'aigua, H2O, l'aigua actua com una base.

CH3COOH + H2O està en equilibri en CH3COO + H3O+

L'ió acetat, CH3CO2-, és la base conjugada de l'àcit acètic. L'ió hidroni, H3O+, és l'àcit conjugat de l'aigua.

  1. R.H. Petrucci, W.S. Harwood, and F.G. Herring, General Chemistry (8th edn, Prentice-Hall 2002), p.666
  2. G.L. Miessler and D.A. Tarr, Inorganic Chemistry (2nd edn, Prentice-Hall 1998), p.154