Sària
La sària és un tipo de cabaç o cistella que es fabrica en fibres d'espart trenades o cosides. La sària és un producte típic de l'artesania rural d'algunes zones d'Espanya, especialment de Valéncia, Múrcia, Andalusia i Castella-la Mancha. La sària s'utilisa per a arreplegar o guardar frutes, verdures, ous i atres productes agrícoles. També s'ampra com a element decoratiu o cultural.
Orige i etimologiaEditar
Els sariers formaven part del gremi dels esparters, que agrupava a tots els que treballaven en l'espart. Els sariers es diferenciaven dels esparters en que estos últims es dedicaven també a la fabricació de sogues i cordelería.
El terme té possiblement orige gòtic, de sahrja.
Característiques i usosEditar
La sària és un cabaç o cistella de forma redona o ovalada, en una boca més ampla que el fondo. La sària es fabrica en fibres d'espart trenades o cosides entre sí, formant una superfície compacta i resistent. L'espart és una planta herbácea que creix en zones àrides i que es recolecta, seca, neta i selecciona per al seu us. L'espart té la ventaja de ser un material barat, abundant, durador i biodegradable.
La sària s'utilisa per a arreplegar o guardar frutes, verdures, ous i atres productes agrícoles. La saria permet conservar millor els aliments, ya que l'espart és un material transpirable que evita l'humitat i la calor excessius. La sària també s'ampra com a element decoratiu o cultural, ya que té un valor estètic i simbòlic. La sària representa la tradició rural, l'artesania i l'identitat de les zones a on es produïx.
La sària es pot trobar en diferents tamanys i colors, segons la funció i el gust del client. Algunes sàries tenen correges per a facilitar el seu transport. Atres sàries tenen adorns o dibuixos fets en fibres de diferents tonalitats.