Giraboix
El giraboix és un menjar típic valencià, concretament de la població valenciana de Xixona i de la comarca de l'Alacantí. També és típic en atres poblacions alacantines com Elda o Ibi. És un dels plats que es condimenta en allioli. És un plat de cullera i de gran valor energètic.
OrigeEditar
L'orige d'este plat és com en molts casos fruit de l'humiltat. L'abadejo salat sempre fon el peix dels pobres i si mirem lo que tenim en el rebost podem fer un gorc en tot. Aixina degué pensar algun xixonenc. El nom sí que sabem d'a on ve: Gira de girar i boix del pal del morter que era de fusta de boix.
IngredientsEditar
- ½ quilo de penques de bledes
- 125 grams de creïlles
- 100 grams de fesols
- ½ litro d'aigua
- ¼ litro d'oli
- Una coa d'abadejo ben desalat
- 4 llesques de pa casolà
- 2 botifarres de carn
- 1 blanquet (embotit típic valencià de magre entreverat i cap en ou i pinyons)
- 3 dents d'all
- Quatre ous durs
- Una tomata madura
- Una ceba
- Una nyora
PreparacióEditar
En un gorc en aigua es couran els fesols. Quan estiguen fets se posarà l'abadejo desalat i la ceba, i quan alce el bull de nou, les botifarres, el blanquet, la tomata, les creïlles a rodanches, les penques i la nyora neta de pepites, deixant-lo bollir durant mija hora.
Mentrestant, se prepara un allioli en els alls i l'oli.
Una volta cuits els elements del gorc, se cola, separant el líquit dels sòlits. En una font posarem les creïlles, els fesols, les penques, l'abadejo i dos dels ous durs a rodanches, i la posarem a la calor per a que no es gele.
En un atre recipient se posa la carn de la nyora en la tomata, els embotits i els dos ous durs restants molt trossejats.
El líquit se coloca en una caçola i se li afigen el pa torrat i desmollat. A les tomates se'ls extrau l'aigua i es piquen junt en la nyora, despuix se passen per un colador, repartint per damunt de les verdures.
En una salsera servirem l'allioli. Totes les coses se servixen a l'hora i per separat.