Canvis

2 bytes eliminats ,  18:42 30 abr 2015
m
Text reemplaça - 'després' a 'despuix'
Llínea 85: Llínea 85:  
=== Colp d'estat ===
 
=== Colp d'estat ===
   −
El [[3 d'agost]] de [[2005]], un grup numerós de militars, incloent membres de la Guàrdia Presidencial, van obtindre el control de diferents punts estratègics de la capital del país en el que fon un [[colp d'Estat de Mauritània en 2005|colp d'Estat]] triumfant contra el govern del president [[Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya]], mentres assistia als funerals d'estat en [[Aràbia Saudita]] per la mort del Rei Fahd, constituint l'autodenominat ''[[Consell Militar per a la Justícia i la Democràcia]] '', nomenant el Cap de la Policia Nacional, [[Ely Ould Muhammad Vall]] com nou president del país [http://www.elpais.Es/articule/elpporint/20050804elpepuint_1/Tes]. L'[[Unió Europea]] i [[Estats Units]] condenaren el colp militar i demanaren el restabliment de la constitució. L'[[Unió Africana]] va expulsar a Mauritània provisionalment del seu si. El president derrocat es mantingué en [[Níger]] de manera provisional. El [[7 d'agost]] es dissolgué el Parlament i es va anunciar un [[referèndum]] constitucional per a un any després; El Govern llegítim va dimitir per ser contrari al colp, sent nomenat com a nou [[Primer ministre]] l'[[embaixador]] de Mauritània en [[França]], [[Sidi Muhammad Ould Boubacar]], al mateix temps que el nou règim va posar en llibertat a 21 islamistes acusats de pertinença al [[Grup Salafiste per a la Predicació i el Combat]], organisació terrorista islàmica [[Algèria|algerina]] vinculada a [[al Qaida|Al Qaeda]]. L' [[11 d'agost]], Ely Ould Muhammad Vall assumí totes les funcions del [[poder llegislatiu]].
+
El [[3 d'agost]] de [[2005]], un grup numerós de militars, incloent membres de la Guàrdia Presidencial, van obtindre el control de diferents punts estratègics de la capital del país en el que fon un [[colp d'Estat de Mauritània en 2005|colp d'Estat]] triumfant contra el govern del president [[Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya]], mentres assistia als funerals d'estat en [[Aràbia Saudita]] per la mort del Rei Fahd, constituint l'autodenominat ''[[Consell Militar per a la Justícia i la Democràcia]] '', nomenant el Cap de la Policia Nacional, [[Ely Ould Muhammad Vall]] com nou president del país [http://www.elpais.Es/articule/elpporint/20050804elpepuint_1/Tes]. L'[[Unió Europea]] i [[Estats Units]] condenaren el colp militar i demanaren el restabliment de la constitució. L'[[Unió Africana]] va expulsar a Mauritània provisionalment del seu si. El president derrocat es mantingué en [[Níger]] de manera provisional. El [[7 d'agost]] es dissolgué el Parlament i es va anunciar un [[referèndum]] constitucional per a un any despuix; El Govern llegítim va dimitir per ser contrari al colp, sent nomenat com a nou [[Primer ministre]] l'[[embaixador]] de Mauritània en [[França]], [[Sidi Muhammad Ould Boubacar]], al mateix temps que el nou règim va posar en llibertat a 21 islamistes acusats de pertinença al [[Grup Salafiste per a la Predicació i el Combat]], organisació terrorista islàmica [[Algèria|algerina]] vinculada a [[al Qaida|Al Qaeda]]. L' [[11 d'agost]], Ely Ould Muhammad Vall assumí totes les funcions del [[poder llegislatiu]].
    
=== Procés democratisador ===
 
=== Procés democratisador ===
Llínea 95: Llínea 95:  
=== Nou colp d'estat ===
 
=== Nou colp d'estat ===
   −
El [[6 d'agost]] de [[2008]] diverses unitats militars dirigides per distints generals i oficials de l'eixèrcit, donaren un [[Colp d'Estat en Mauritània en 2008|colp d'Estat i van destituir el president Sidi Ould Cheij Abdallahi]] i al Primer ministre, [[Yahya Ould Ahmet Waghf]], després que hores abans el president destituïra del seu càrrec al Cap de l'Estat Major, el general Muhammad El Ghazuani, i colocara en el seu lloc al coronel Abderahman Ould Bakr. Es formà un [[Alt Consell d'Estat]] formant la junta militar en el general [[Muhammad Uld Abdelaziz]] com a president i onze militars, que assumiren el poder i nomenaren Primer ministre a [[Mulay Uld Muhammad Laghdaf]]. Les condenes internacionals al colp van ser àmplies, des de les [[nacions Unides]] fins a l'[[Unió Europea]] i els països que més relació tenien en Mauritània com [[Estats Units]], [[França]], [[Espanya]] i [[Algèria]], ademés d'atres com [[Rússia]]. Estats Units i França  suspengueren la seua ajuda no humanitària i Algèria i Senegal no reconegueren el nou govern, al temps que l'[[Unió Africana]], ademés de condenar el colp, suspenia en els seus drets en l'organisació a Mauritània.
+
El [[6 d'agost]] de [[2008]] diverses unitats militars dirigides per distints generals i oficials de l'eixèrcit, donaren un [[Colp d'Estat en Mauritània en 2008|colp d'Estat i van destituir el president Sidi Ould Cheij Abdallahi]] i al Primer ministre, [[Yahya Ould Ahmet Waghf]], despuix que hores abans el president destituïra del seu càrrec al Cap de l'Estat Major, el general Muhammad El Ghazuani, i colocara en el seu lloc al coronel Abderahman Ould Bakr. Es formà un [[Alt Consell d'Estat]] formant la junta militar en el general [[Muhammad Uld Abdelaziz]] com a president i onze militars, que assumiren el poder i nomenaren Primer ministre a [[Mulay Uld Muhammad Laghdaf]]. Les condenes internacionals al colp van ser àmplies, des de les [[nacions Unides]] fins a l'[[Unió Europea]] i els països que més relació tenien en Mauritània com [[Estats Units]], [[França]], [[Espanya]] i [[Algèria]], ademés d'atres com [[Rússia]]. Estats Units i França  suspengueren la seua ajuda no humanitària i Algèria i Senegal no reconegueren el nou govern, al temps que l'[[Unió Africana]], ademés de condenar el colp, suspenia en els seus drets en l'organisació a Mauritània.
    
==== Nou govern ====
 
==== Nou govern ====