Castell de Miravet, en Cabanes.

El Castell de Miravet, situat en el terme municipal de Cabanes, en la comarca de La Plana Alta, sobre un cerro junt a la carretera de Cabanes a Oropesa, és una construcció islàmica en reformes d'arquitectura medieval.

El seu primitiu orige és desconegut, pero els seus voltants estaven ya habitats en l'época prehistòrica segons nos revelen varis jaciments de l'época eneolítica, aixina com també s'ha pretés per algun historiador identificar el lloc del castell en la mansió d'Ildum dels itineraris romans, sense que fins al present hi haja plena confirmació d'això.

Història

Les senyes autènticament històriques comencen en l'época d'El Sit Campeador, qui ho va conquistar als musulmans en l'any 1091 i des de 1093 a 1103 el varen posseir varis governadors nomenats per Sancho Ramírez i Pere I d'Aragó en la finalitat de contindre l'invasió dels almoràvits, pero no es va consolidar la conquista.

Poc més d'un sigle despuix del mencionat senyoriu aragonés en este territori es va iniciar la conquista definitiva per Jaume I. Ya en 1178 el rei Alfons II havia promés a la catedral de Tortosa vàries donacions en este territori per a quan es conquistara als moros, pero és en el regnat de Jaume I quan es consolida la conquista i la plena confirmació d'estes donacions per a interessar al bisbe i capítul de Tortosa en la conquista definitiva del territori i agrair-los l'ajuda prestada. Aixina que, el 27 d'abril de 1224, estant el rei en Osca, confirma els antics térmens del Bisbat de Tortosa i les donacions de diversos castells, i en la mateixa data, un any despuix (27 d'abril de 1225), des de Tortosa otorga al bisbe Poncio de Torrella dos nous documents de donació dels castells de Miravet, Zufera i Fadrell, els térmens dels quals fixa, donació que torna a confirmar el 3 de setembre de 1225 al mateix Don Poncio durant l'infructuós sege de Peníscola per a agrair-li novament l'ajuda que en el sege li presta el prelat tortosí.

(Secció per completar)

Descripció

(Secció per completar)

Enllaços externs

Commons