Illa Wake
L'Illa Wake (abans Illa de San Francisco) és un dels catorze territoris no incorporats dels Estats Units d'Amèrica. Consistix en un atoló (posseïx una llínea de costa de 19,3 km)1 de l'oceà Pacífic Nort, a uns dos terços de camí des de Hawai fins a les Illes Marianes del Norte.
Per la seua posició sobre la llínea internacional de canvi de data, està un dia alvançada dels 50 estats. L'atoló està compost per tres illes de coral baix montades sobre un volcà submarí, que en total sumen 6,5 km² de superfície. El seu estany central és l'antic cràter i l'illa és part del diàmetro.
En ser un territori no organisat i no incorporat dels Estats Units, està administrat tècnicament per l'Oficina d'Assunts Insulars, Departament Nortamericà de l'Interior, pero totes les activitats actuals són controlades per la Força Aérea dels Estats Units.
Les principals espècies animals de l'illa Wake són els carrancs ermitans, que poblen l'illa dos voltes a l'any. Figuren també tortugues i loros. També estan presents algunes espècies de taburons, els delfins i, ademés, l'illa Wake té una espècie endèmica: el gallirallus wakensis, un au pareguda al kiwi, que es troba desaparegut des de finals del sigle XX.
Respecte a la flora, destaquen les palmeres, ficus, cànem i yute, entre uns atres. En l'any 1998, l'atoló de l'illa Wake va ser nomenat parc nacional.
La seua població és d'uns 100 habitants.
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Illa Wake.