Cees Nooteboom

Revisió de 06:36 18 ago 2023 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Cornelis Johannes Jacobus Maria Nooteboom''', més conegut com a '''Cees Nooteboom''' (L'Haya, Paísos Baixos, 31 de juliol de 1933) és un e…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Cornelis Johannes Jacobus Maria Nooteboom, més conegut com a Cees Nooteboom (L'Haya, Paísos Baixos, 31 de juliol de 1933) és un escritor, poeta, noveliste, ensagiste, traductor i hispaniste holandés.

Biografia

Fill de Johanna Pessers i Hubertus Nooteboom. Batejat catòlic (segons El desvío a Santiago). La seua formació escolar estigué marcada per un desplaçament constant per varis coleges. Dins de les institucions que ho varen rebre es troben un monasteri franciscà en Venray (Limburc-Paísos Baixos) i un centre d'educació secundària agustinià en Eindhoven. Finalment acabaria el seu bachillerat en un colege nocturn d'Utrecht.

Obtingué el seu primer treball en 1951 en un banc de Hilversum, pero ho abandonà ràpidament per a viajar per Europa. Este primer viage li va permetre preparar i idear lo que temps despuix seria la seua primera novela, Phillip i els atres, publicada uns anys més tart, en 1957 i guardonada en el Premi Ana Frank.

Cees Nooteboom seguí en una meditació sobre l'ofici d'escritor dins de l'estètica del nouveau roman. De ridder is gestorven (El cavaller ha mort, 1963). De Parijse beroerte (Els disturbis de París, 1968) tracta sobre el maig francés de l'any 1968. Rituels (Rituals, 1980) fonuna novela que obtingué gran èxit, ya dins de l'orientació existencialista que governa tota la seua obra. De la seua producció posterior destaquen, Het lied van schijn en wezen (Una cançó del ser i l'apariència, 1981) i In Nederland (En les montanyes dels Països Baixos, 1984), a on contrapon ficció i realitat.

Estil