Transvàs Tajo-Segura

Revisió de 17:20 29 gin 2023 per Lluísm (Discussió | contribucions) (→‎Atres transvassos espanyols)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Recorregut del Transvàs Tajo-Segura
Transvàs Tajo-Segura al seu pas per Albacete
Evolució del cabal del Transvàs
Part d'un dels aqüeductes del transvàs Tajo-Segura al seu pas per Conca

El transvàs Tajo-Segura és una de les obres hidràuliques d'ingeniera més grans realisades en Espanya. Els primers proyectes daten de l'any 1933 encara que finalment les obres no s'iniciaren fins a l'any 1966, dins del marc dels proyectes de desenroll econòmic que caracterisen la planificació econòmica franquista en la década dels 60; l'obra se donà per completada en 1979. A través d'este transvàs, se deriva aigua del riu Tajo des del pantà de Entrepeñas en la província de Guadalajara i el pantà de Buendía en la província de Conca al riu Segura a través de la presa del pantà de El Talave.

Gestió de l'aigua del transvaseEditar

El transvàs està gestionat des del Govern estatal, donat que és el que té competència en els rius els quals les conques afecten a vàries comunitats autònomes, a través de la comissió d'explotació del transvàs Tajo-Segura dependent del Ministeri de Mig Ambient, que és la comissió encarregada en tot moment de decidir la cantitat transvasable i la seua utilisació, excepte si els pantans d'a on ix l'aigua (Entrepeñas i Buendía) a dia 1 de juliol posseïxen menys de 557 hm³ llavors la funció de la comissió d'explotació passa al Consell de Ministres que decidirà, en funció de les circumstancies, aprovar o denegar transvasos. Si en els pantans de la capçalera del Tajo existixen 240 hm³ o menys de aigua, no se pot transvasar aigua baix ningun concepte, donat que esta aigua es únicament per a garantisar les demandes de la conca hidrogràfica del Tajo.

En l'actualitat s'ha donat la controvèrsia entre vàries autonomies espanyoles iniciada pel govern de Castella-La Mancha sobre esta obra, el qual demana la seua derogació en l'any 2015, enfrontant-se aixina políticament als governs de la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana que demanen mantindre el Transvase en les seues actuals condicions, davant lo qual conten en l'apoyo del Ministeri de Mig Ambient del Govern d'Espanya.

Atres transvasos espanyolsEditar

Vore tambéEditar

Enllaços externsEditar

Commons

ReferènciesEditar