Parany
La paraula parany (derivat de parar) té el significat de parança, trampa per a caçar animals.
Un parany és un dispositiu dissenyat per a capturar animals per diferents motius, per al control de plagues, gestió d'espais naturals, per a l'alimentació (caça o peixca). Els dispositius solen ser diferents en quan a la forma i la composició depenent del tipo d'animal i l'objectiu de la seua captura (mort o alliberament), pero tots els paranys disposen d'elements per a la retenció de l'animal.
Caça en paranyEditar
La caça en parany és un método tradicional utilisat pels valencians. El parany està dissenyat per a caçar pardals o aus cantores migratories. Està construït per un conjunt d'arbres, per lo general oliveres i garroferes, a on les seues rames han segut podades de forma especial. En elles se coloquen "peches", unes varetes de fusta de les que descollen uns brots d'espart, recobertes d'una substància pegalosa, el visc. El conjunt d'arbres sol estar rodejat d'una tanca que fa més confortable l'activitat dels paranyers, evitant que s'escapen les aus.
El método de captura és senzill: les aus que es posen en l'arbre queden adherides a les vares d'espart i cauen al sol, a on són capturades.
És un método de captura d'aus autorisat per al més d'octubre en la Comunitat Valenciana, encara que no està ben vist per tots, ya que es considera un tipo de caça indiscriminada de qualsevol espècie de pardal o au, més allà dels torts.
Enllaços externsEditar
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Parany.
- «Parany». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).