Mapa de la regió autònoma del Tíbet en China

La regió autònoma del Tíbet o regió autònoma de Xizang (tibetà བོད་རང་སྐྱོང་ལྗོངས་; chinenc simplificat 西藏自治区; chinenc tradicional 西藏自治區; pinyin Xīzàng Zìzhìqū), també Tíbet [1] o Xizang, creà en l'any 1965[2], és una de les cinc regions autònomes de la República popular de China (RPC). Situà en el suroest del país, és contígua a la regió autònoma de Xinjiang en el nort, a la província de Qinghai en el norest, a la província de Sichuan en l'est i a la província de Yunnan en el surest. També és llimítrof en Myanmar, Índia, Butan i Nepal. El territori del Tíbet ha segut habitat tradicionalment pels Tibetans, aixina com per atres grups ètnics com els Monpa i els Lhoba[3]. La seua capital és Lhasa, l'antiga capital del Tíbet històric.

Història

 
Palau de Potala, antiga residència del Dalai-lama

Existix un debat històric sobre la naturalea de les relacions sino-tibetanes, encara que molts historiadors estan d'acort en que el Tíbet era un estat independent, encara que baix diferents periodos de vassallage o protectorat chinenc.

De 1912 a 1950, l'estat del Tíbet se convertí de facto en independent en la caiguda de la dianstia Qing, igual que atres regions vasalles que se deslligaren de la República de China. China estava massa preocupada en guerres internes , la Guerra Civil Chinenca (1927–1949) i l'invasió japonesa com per a poder afirmar la seua autoritat sobre el Tíbet.

En 1950, una volta establida la República popular China, l'Eixèrcit Pupular de Lliberació avançà sobre Tíbet i derrotà l'eixèrcit tibetà local en la Batalla de Chamdo. En 1951, els representant tibetans firmaren l'Acort de dèset punts per a la lliberació pacífica del Tíbet en el govern central de China, afirmant la sobirania de China sobre el Tíbet i la seua incorporació en el país. Despuix d'un alçament violent fallit, el Dalai Lama, cap de l'estat del Tíbet, fugí a Índia a on rebujà l'acort de 17 punts. La regió autònoma del Tíbet se creà en 1965 convertint-lo en una divisió provincial de China. L'incorporació a la China comunista supongué la destrucció sistemàtica de la cultura tibetana, la percecució religiosa, el martiri dels budistes tibetans, la destrucció dels monasteris que eren els centres culturals del Tíbet i la reeducació forçosa de la població.

Referències

  1. https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta/tibet%C3%A0
  2. (anglés) French China.
  3. (anglés) Bradley Mayhew, Robert Kelly, John Vincent Belleza, Tibet, Lonely Planet, 7th edition, 2008, p. 52 (Ethnic groups)

Enllaços extens

Commons

Vore també