Creu de terme

Revisió de 19:27 13 dec 2021 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «Una '''Creu de terme''' o '''Peiró''' (Del llatí ''petrōne'', derivat de ''pĕtra'', pedra. Per via de l'occità ''peira'', del qual peiró és un diminutiu)…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Una Creu de terme o Peiró (Del llatí petrōne, derivat de pĕtra, pedra. Per via de l'occità peira, del qual peiró és un diminutiu) és una pedra o pilar sobre la que es posa una capella, una creu o l'image d'un sant en camins rurals o de montanya. Per extensió se li denomina Creu de terme; creu que, posada damunt d'un peu de pedra, senyala l'inici d'un terme municipal.

La Creu de terme o Peiró és una creu monumental, habitualment de pedra, que s'ubicava prop de l'entrada de poblacions o monasteris o a la vora dels camins. Acostuma a estar decorada en temes de la Crucifixió o heràldics i s'alça sobre un pedestal o base poligonal en escalons. De creus se'n poden trobar de diverses tipologies; més o menys treballades, més o menys altes, etc. Pero totes elles estan plenes de simbolisme, d'història i cultura que s'ha anat conservant en els pobles de generació en generació.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana(RACV) també comenta que Peiró o Peirona és també un nom propi d'home i dòna.

Història

Se tenen notícies documentals que estes creus daten de principis del sigle XI. No se coneix l'orige d'estes creus pero sí el seu significat, ya que delimitaven els termens de les poblacions. Situades al costat d'un camí per a donar la benvinguda o despedida dels viagers que passaven per la població.