Geomorfologia
La geomorfologia (del grec Γηος [gueos] ‘Terra’, μορφή [morfé] ‘forma’, y λόγος [logos] ‘estudi’, ‘coneiximent’) és una branca de la geografia física i de la geologia[1] que té com a objecte l'estudi de les formes de la superfície terrestre enfocat a descriure, entendre el seu génesis i el seu actual comportament.
Pel seu camp d'estudi, la geomorfologia té vinculacions en atres ciències. Un dels models geomorfològics més popularisats explica que les formes de la superfície terrestre és el resultat d'un balanç dinàmic —que evoluciona en el temps— entre processos constructius i destructius, dinàmica que es coneix de manera genèrica com cicle geogràfic.
La geomorfologia se centra en l'estudi de les formes del relleu, pero ya que estes són el resultat de la dinàmica litosfèrica en general integra, com insums, coneiximents d'atres ciències de la Terra, tals com la climatologia, la hidrografia, la pedologia, la glaciologia, i també d'atres ciències, per a comprendre l'incidència de fenomens biològics, geològics i antròpics, en el relleu.
La geomorfologia és una ciència relacionada tant en la geografia física com en la geografia humana (per causa dels riscs naturals i la relació home mig) i en la geografia matemàtica (per causa de la topografia).
Vore també
Referències
- ↑ Agueda, J.; Anguita, F.; Araña, V.; López Ruiz, J. y Sánchez de la Torre, L.. , Editorial Rueda. ISBN 84-7207-009-3.
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Geomorfologia.
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Geomorfología de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.