Alcalà de Chivert

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Escut d'Alcalà de Chivert
Iglésia de Sant Joan Batiste. Alcalà de Chivert
Alcalà de Chivert

Alcalà de Chivert (en castellà Alcalá de Chivert), és un municipi de la Comunitat Valenciana situat en la comarca d'El Baix Maestrat.

Geografia[editar | editar còdic]

Conta en varis núcleus de població, com son les pedanies d'AlcossebreCapicorp i Les Fonts.

Demografia[editar | editar còdic]

Segons el cens del INE de l'any 2021, conta en una població de 6.691 habitants.

Monuments i llocs d'interés[editar | editar còdic]

Castell de Chivert

Destaca la torre campanar de l'Iglésia de Sant Joan Batiste. Per a elegir el proyecte de l'iglésia d'Alcalà de Chivert es va convocar un concurs que fon adjudicat a José Herrero i el 14 d'abril de 1736 es va colocar la primera pedra del temple. Les obres varen finalisar baix la direcció de Juan Barceló i l'iglésia parroquial fon beneïda en l'any 1766.

Marina d'Alcalà de Chivert - Alcossebre

Les seues grans dimensions permeten que est edifici descolle del restant de les edificacions de la població. Dispon de tres naus en travessia coberta, volta de canó i pilars d'estil corinti. El seu conjunt es pot considerar d'estil barroc valencià. La frontera principal, les obres de la qual varen dirigir els mestres Antonio Granja i Juan Barceló, està arrematada en florons i piràmides, dispon de dos columnes a cada costat i en la seua part superior una capelleta.

A la dreta d'esta iglésia es troba el singular i imponent campanar construït entre els anys 1784 i 1803 que en els seus casi 70 metros d'altura, és el més alt de tota la Comunitat Valenciana.

  • Ermita del Calvari, presenta una planta rectangular, desenrolle la tipologia de la creu grega. La planta central, d'una sola nau, s'obri a dos capelles i a un cor portacreu que dona al presbiteri. Com és típic en el barroc valencià, la cúpula és redona en el seu interior, i octogonal i apuntada en l'exterior. Està coberta per teules vidriades blaves i blanques en els ànguls.
  • Casa de la Cultura, una construcció d'estil renaixentiste, fon durant sigles la Casa Capitular, ubicant-se la presó en la planta baixa. La seua frontera de selleria a l'estil d'un palau gòtic. En l'actualitat, l'edifici es la sèu d'activitats culturals, de l'Escola de Música i del Saló de Plens.
  • Prigó del Rei, s'alçà en el mateix lloc en el que Carles IV s'apostà en una caçera celebrada en el seu honor en l'any 1802. Diuen les cròniques que el Rei feu quatre dispars i va abatre quatre peces.
  • Mercat, fon dissenyat i manat construir pel Baró d'Alcahalí i fon inaugurat en l'any 1921. És una mostra de l'arquitectura racional, consta de dos files de columnes metàliques que sostenen atres tantes arcades també metàliques. En l'actualitat acull el mercat dels divendres.
  • Ermita de Santa Llúcia i Sant Benet, l'ermita està situada a uns 312 metros d'altura i es pot vore des de ben llunt. L'edifici és d'estil gòtic valencià de finals del sigle XVII. Consta d'una sola nau en volta de canó i contraforts. Junt al temple hi ha un atre edifici que fon l'antic hostal. Se seguix celebrant una romeria en el mes de decembre.
  • Ermita dels Desamparats, l'edifici està construit en pinyonat i presenta dos portades allindades: una en els peus, en boga (1705), i l'atra en el costat de l'epístola (1883). La planta es d'una nau dividida en quatre trams sense creuer. La coberta està formada per una cúpula en el primer tram de la nau i una volta de canó en llunetes per al segon tram.
  • Ermita de Sant Antoni, en Capicorp està l'ermita de Sant Antoni, en el mateix lloc, que segons la tradició, Bartolomé Conesa, pastor d'Alcalà, trobà una figura de Sant Antoni de Pàdua en 1760. Consta d'una sola nau en volta de canó i porchada front a la porta principal.
  • Torre de CapiCorp, és una torre de vigilància o torre de guaita que fon manada construir per l'Orde de Montesa en 1427 encara que l'estat actual està derruïda. Té una altura de 13 metros i és de planta quadrangular.
  • Edifici del vell almagasén portuari, a poca distància se troba l'antic núcleu de població de Renquet que conserva l'edifici del vell almagasén portuari front a la plaja de Capicorp. En l'actualitat és de propietat privada.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de El Baix Maestrat
Alcalà de Chivert    Benicarló    Càlig    Canet Lo Roig    Castell de Cabres    Cervera del Maestrat    Chert    La Jana    Peníscola    La Pobla de Benifassà    Rossell    Salzedella    Sant Jordi    Sant Mateu    Sant Rafel del Riu    Santa Magdalena de Polpís    Traiguera    Vinaròs