Polla d'aigua (pardal)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 14:53 4 jun 2024 per Xavier (Discussió | contribucions) (→‎Enllaços externs)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Polla d'aigua

La polla d'aigua o gallineta d'aigua (la paraula polla prové del llatí pŭlla, mat. sign.), en castellà gallineta común, és un au camalluda de l'espècie Gallinula chloropus, pareguda a la guala, de plomage bru blavós i les cames grisenques, que té el seu hàbitat en el juncars i les plantes aquàtiques.

És una espècie d'au gruiforme de la família Rallidae que habita en Europa, Àsia i Àfrica.

Descripció[editar | editar còdic]

És una espècie inconfundible en el seu entorn. És una ràllida de tamany mig, que medix entre 30 i 38 cm i té una envergadura d'ales de 50 a 62 cm. El seu pes pot oscilar entre 192 i 500 g.​ La coloració general del seu plomall és gris negrenc, en el cap i el coll més obscurs, llevat la zona baixa la coa que és blanca, i sengles franges també blanques que travessen transversalment els seus flancs. El seu bec és roig, de la mateixa manera que l'escut facial, llevat en la punta que és groga. El seu escut facial és redonejat en la part superior mentres que els seus laterals són rectes i prou paralels, comparant-ho en l'escut frontal de les polles americanes que s'estretix més en juntar-se en el bec i té la part superior més recta. Les seues pates són de color groc verdós, en una taca roja en els genolls. Tenen uns dits molt llarcs que carixen dels lòbuls de les foches i qualsevol membrana interdigital, adaptats per a anar sobre la vegetació aquàtica. Els jovenils són de tons pardencs i carixen de l'escut facial roig.

Expressions valencianes[editar | editar còdic]

  • "Ser fill de la polla rossa" o "ser fill de la polla rossa i del gall favat", loc. Tindre molta sòrt en la vida, viure regaladament, no tindre preocupacions, etc.
  • "Polla", dòna joveneta, donzella, polleta.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons