Ionisació

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:32 20 feb 2018 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'quantitat' a 'cantitat')
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

La ionisació és el procés físic en el qual un àtom és convertix en un a l'afegir-li o traure-li electrons. Este procés és diferent, depenent de si és produïx un ió positiu o negatiu.

Un ió positiu és produïx quan un electró d'un àtom absorbix l'energia suficient per escapar de la barrera d'energia potencial que el confina. A l'energia que necessita un electre per escapar se li nomena energia d'ionisació.

Un ió negatiu és produïx quan un electró lliure choca en un àtom i és capturat per este, lliberant una certa cantitat d'energia.

La ionisació és pot descriure clàssicament o quànticament.

Ionisació clàssica[editar | editar còdic]

Aplicant a soles la física clàssica i el model de Bohr de l'àtom és absolutament necessari que l'energia de l'electró excedix l'alçada de la barrera de potencial.

Ionisació quàntica[editar | editar còdic]

En la mecànica quàntica la ionisació pot tindre lloc per efecte túnel, és dir, l'electró pot superar la barrera de potencial encara que no tinga l'energia suficient.

Energia d'ionisació i nom atòmic[editar | editar còdic]

La variació de la primera energia d'ionisació en el nom atòmic és periòdica: per cada grup, l'energia d'ionisació disminuïx a l'aumentar el nom atòmic i, per cada periodo, aumenta a l'aumentar el nom atòmic.