Escorça terrestre
Revisió de 10:42 17 nov 2014 per Chabi (Discussió | contribucions)
L'escorça terrestre és la part sòlida i més externa de la Terra. Representa l'1%. Està constituïda per minerals que s'agrupen i formen roques. És discontínua a causa del fet que té plaques tectòniques que es mouen. És molt dinàmica en una gran activitat geològica. Té un gruix d'entre 5 i 40 Km. Gràcies als components atmosfèrics i climatològics propis del mig és l'única capa propícia als biòtops. A l'interior del mantell superior hi ha una alta discontinuïtat que es troba a una profunditat molt variable. La part més externa del mantell superior està fermament unida en l'escorça, formant un conjunt compacte que rep el nom de litosfera.
Hi ha dos tipos de litosfera:
- Litosfera continental: Formada per escorça continental i part del mantell superior. Arriba a tenir un gruix de quasi 300 km sota les cadenes montanyoses, mentres que a les zones planes continentals el gruix és d'uns 100 km.
- Litosfera oceànica: Constituïda per escorça oceànica i part del mantell superior. Té un gruix de menys de 100 km a les zones més antigues dels oceans, i de menys de 20 km a les zones més jóvens dels oceans.