Compromís

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Coalició Compromís
Logo coalicio compromis.png
President Enric Morera
Líder {{{líder}}}
Portaveu {{{portaveu}}}
Fundació Giner 2010
Dissolució {{{dissolució}}}
Sèu Valéncia
Ideologia política pancatalanisme, ecosocialisme, progressisme
Afiliació internacional
Partits que la componen {{{partits}}}
Web coaliciocompromis.net

Coalició Compromís és una coalició de partits pancatalanistes[1] i d'esquerres considerada com una versió valenciana de ERC[2][3], fon fundada en 2010 frut de la coalició entre Bloc Nacionalista Valencià (BLOC)[4], Iniciativa del Poble Valencià (IdPV) i Els Verds-Esquerra Ecologista.

El principal partit de la coalició forma part de la European Free Aliance (AFE), on també està ERC, a la qual va entrar firmant un document on es comprometia a reclamar l'independència dels països catalans.[5][6]

Eleccions

La coalició fon constituïda per a presentar-se en les eleccions de 2011, no obstant els tres partits que la formen ya varen presentar-se junt baix la marca electoral Bloc-Iniciativa-Verds obtenint només 1,09% dels vots. La coalició té el seu orige en la formació Compromís pel País Valencià[7], alguns dels membres de la quan s'escindiren de la mateixa per a furtar-li vots a EUPV i aparéixer en les llistes de Bloc-Iniciativa-Verds, no obstant només va obtindre 29.679 vots (1,09%) en les eleccions de 2008 front als 74.015 vots (2,71%) d'EUPV.

En les eleccions municipals valencianes de 2011 obtingué un 7% dels vots que li brindaren 384 regidors i 6 diputats en les Corts Valencianes. En les generals del mateix any se presenta junt a EQUO en la marca Compromís-Equo obtenint 1 diputat per Valéncia.

Activitat

Des de les seues regidories de cultura, destina presuposts municipals a organisar les conegudes Trobades d'Escoles en Valencià, [8][9] Estos encontres animen a crear consciència nacional catalana en la participació d'escolars en activitats supostament culturals sobre costums catalanes i per l'idioma català com a llengua comuna d'una nació que portaria el nom de països catalans.

Ha participat en numeroses manifestacions i recaptació de donacions [10]organisades per ACPV per a reclamar que les emissions de la Televisió Pública Catalana (TV3) emeta en el territori valencià.

Organisa puntualment concerts de grups pancatalanistes, festivals de música en català i actuacions de teatre en contingut polític en les festes patronals dels pobles on dispon de la regidoria de cultura.

Ha solicitat reiteradament la retirada de subvencions a entitats centenàries valencianistes com Lo Rat Penat o la RACV per utilisar les Normes d'El Puig[11] i en canvi ha demanat i otorgat més subvencions per a organisacions pancatalanistes com Escola Valenciana, ACPV o l'AVL.

Components de la coalició

Membres fundadors

Compromís és una coalició de partits pancatalanistes, d'esquerres i ecologistes. Els partits fundadors de la Coalició son:

Equip de la Coalició Compromís.
Constituït l'any 1998 per l'unió d'Unitat del Poble Valencià, el Partit Valencià Nacionalista i Nacionalistes d'Alcoi. Es troba posicionat en la tercera via del nacionalisme valencià i el pancatalanisme.
El seu orige es el corrent més catalanista d'Esquerra Unida del País Valencià Esquerra i País, que representava en torn al 30% d'EUPV.[12] Se constituí en partit polític el 20 d'octubre de 2007, Este partit se definix com ecosocialiste i pancatalanista.
Partit de caràcter ecologiste. Se fundà en 2004, després de que un grup de militants independentistes de Els Verds del País Valencià, despagats en el pacte estatal en el PSOE decidiren abandonar la coalició.

Irregularitats

  • En 2011, un informe del Tribunal de Contes sobre els partits polítics, corresponent a la contabilitat electoral derivada de les eleccions de 2011, donà a conéixer unes despeses de 315.000 euros gastades de forma irregular. Ademés destapà l'intent de ficar un gasto de 17.000 euros en canapés com a gasto electoral. [13]
  • En maig de 2013 el partit anuncià una fallida que l'impedia pagar les nomines dels seus empleats, per lo que tingué que demanar als seus afiliats el pagament de les quotes d'afiliació que no devien ser cobrades fins a finals d'any. [14]
  • El partit fon condenat en juny de 2013 a pagar 16.000€ a Carlos Fabra per utilisació ilícita i sense permís de la seua image personal en paperetes de loteria.[15]

Enllaços externs

Referències