Nenúfar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Nenúfar

El terme nenúfar, ninfeácea​ o loto s'aplica, en general, a plantes aquàtiques en flors que creixen en llacs, estanys, charques, pantans o rieres de corrent llenta, estant usualment arrelades en el fondo.

Etimologia

De l'àrap milufar, loto blau, Nymphaea és un gènero de plantes, també conegudes com a nimfees, de la família de les nimfeàcies.

Descripció

És un gènero de plantes aquàtiques d'aigua dolça de fulles ovalades o redones que suren en la superfície de l'aigua, flors grosses, que inclou espècies conegudes popularment com a nenúfars i lotus.

Els nenúfares es desenrollen a costa d'un talle carnós (rizoma) que viu entre els materials acumulats en el fondo de charques i cursos estancats d'aigües poc profundes. Els fulls tenen un bon tamany i forma casi circular en una profunda escotadura que aplega fins a l'inserció del pecíol en el llim (part plana). Estos fulls, de la mateixa manera que les flors, són flotants i naixen directament del rizoma, al que s'unixen per llarcs pecíols.

Les flors de bon tamany inclús molt grans, es visten en multitut de pétals imbricats formant una espècie de bol en el centre del qual es troben els estams i pistils. L'àmplia gama de colors de la flor inclou el blanc pur, marfil, crema, rosa, roig, carmesí, cobriç i groc en distintes tonalitats segons varietats. En situacions apropiades l'emissió de flors és contínua de maig a setembre. La profunditat de plantació necessària per als diferents tipos de nenúfars oscila entre 20 cm i el metro, mentres que la superfície d'extensió foliar va de 0,5 a 1,5 metros quadrats.

Utilisació

Algunes d'estes es consideren flors sagrades en algunes religions i èpoques, com el lotus blau que era venerat en l'antic Egipte. Estes plantes són molt apreciades en jardineria per decorar estanys i superfícies chicotetes d'aigua calmada. Hi ha algunes varietats híbrides molt decoratives. Hi ha nimfees, com Nymphaea mexicana que poden ser espècies invasores.

Popularment rep el nom de carabassera d'aigua.

Galeria fotogràfica

Diferents tipos de Nenúfar:

Referències

Bibliografia

  • Perry D. Slocum. Waterlilies and Lotuses. Timber Press 2005, ISBN 0-88192-684-1
  • Simpson, M.G. Plant Systematics. Elsevier Academic Press. 2006. (anglés)
  • William G. Dever; Did God have a Wife? Archeology and Folk Religion in Ancient Israel; p. 221, 279.

Enllaços externs

Commons