Percichthys melanops
La truita negra, truita criolla o pocha (Percichthys melanops) és una espècie de peix de la família Percichthyidae, endèmica en aigües de Chile.
Descripció
Medix de 8 a 24 cm de mija de llarc, i 150 g de pes. Posseïx un cos una miqueta gros, allargat, d'altura 3,1-3,3 de la llongitut; cavitats mucípares anterior dorsal i inferior orbital, i regió ventral. En escates ctenoídeas en tronc, i escates chicotetes cicloïdals al al front. La seua boca mija, pre maxilars i dents còniques, en l'extrem posterior maxilar serrat. L'opèrcul en espina perillosa, preopèrcul serrat, i marge ventral d'opercular, subpercular, interopercular serrats. Espina dorsal en nou rajos; aleta anal en tres espines i 9 rajos blans; aletes ventrals en posició toràcica en una espina i cinc rajos, en el primer raig prolongat.
El color d'esta espècie és semblant a Percichthys truita , encara que predominen el grisenc blavós, i taquetes fosques en el cos. De tamany notablement menor, menys abundant, i extremadament difícil de separar de P. truita.
Amenaces actuals i potencials
Està en risc d'extinció per:
- depredació per espècies introduïdes
- intervenció del hàbitat per contaminació industrial i orgànica
- alterat el seu ambient (fragmentat) per canalisació degut a construir centrals hidroelèctriques.
Font
- World Conservation Monitoring Centre 1996. Percichthys melanops. 2006 IUCN Llista Roja d'Espècies Amenaçades; baixat 10 juliol 2007
Referències
- Campos H., J. F. Esparver. 1996. Diferenciació morfològica entre Percichthys truita i Percichthys melanops (Perciformes: Percichthydae) entre 36é i 41é Lat S (Chile i Argentina), a través d'anàlisis multivariats. Gayana Zoologia. 60(2): 99-120
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Percichthys melanops de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Percichthys melanops.
- «Llop». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).