Dia Internacional de la Dòna

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Dia Internacional de la Dòna, anteriorment denominat Dia Internacional de la Dòna Treballadora, commemora cada 8 de març la lluita de les dònes per la seua participació en la societat i el seu desenroll íntegre com a persona, en peu d'igualtat en l'home. També s'usa per a fer referència a esta commemoració el numerònim «8-M» en referència al dia i al més en que se celebra.

Història

En la II Conferència Internacional de Dònes Socialistes realisada en Copenhague en l'any 1910, Clara Zetkin propongué i s'aprovà la celebració del "Dia de la Dòna Treballadora", que es va començar a celebrar a l'any següent. La primera commemoració es va realisar el 19 de març de 1911 en Alemània, Àustria, Dinamarca i Suïssa; des de llavors s'ha estés a molts atres països.

En l'any 1972, l'Assamblea General de les Nacions Unides (ONU), en la seua resolució 3010, va declarar a 1975 «Any Internacional de la Dòna», i en 1977 va convidar als Estats membres a declarar, conforme a les seues tradicions històriques i costums nacionals, un dia com a Dia Internacional pels Drets de la Dòna i la Pau Internacional.

Pel seu orige i als fets tràgics que commemora, esta data s'utilisa per a visualisar la desigualtat de gènero i per a reivindicar la lluita per l'igualtat efectiva de drets per a les dònes en varis àmbits. Se sol celebrar en casi totes les parts del món (eixemple d'això és Itàlia i la seua "Festa della Donna" com a tants atres països), i és dia firat en alguns països. Algunes corrents feministes argumenten que no és un dia que dega celebrar-se o ser festiu per l'orige del mateix, sino que deu servir per a la reivindicació de drets.

Vore també

Enllaços externs