Ionisació
La ionisació és el procés físic en el qual un àtom és convertix en un ió a l'afegir-li o traure-li electrons. Este procés és diferent, depenent de si és produïx un ió positiu o negatiu.
Un ió positiu és produïx quan un electró d'un àtom absorbix l'energia suficient per escapar de la barrera d'energia potencial que el confina. A l'energia que necessita un electre per escapar se li nomena energia d'ionisació.
Un ió negatiu és produïx quan un electró lliure choca en un àtom i és capturat per este, lliberant una certa quantitat d'energia.
La ionisació és pot descriure clàssicament o quànticament.
Ionisació clàssica
Aplicant només la física clàssica i el model de Bohr de l'àtom és absolutament necessari que l'energia de l'electró excedix l'alçada de la barrera de potencial.
Ionisació quàntica
En la mecànica quàntica la ionisació pot tindre lloc per efecte túnel, és dir, l'electró pot superar la barrera de potencial encara que no tinga l'energia suficient.
Energia d'ionisació i nom atòmic
La variació de la primera energia d'ionisació en el nom atòmic és periòdica: per cada grup, l'energia d'ionisació disminuïx a l'aumentar el nom atòmic i, per cada periodo, aumenta a l'aumentar el nom atòmic.
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul ca.wikipedia.org/wiki/Ionització de la Wikipedia en català, baix llicència Creative Commons-BY-SA.