Illes Feroe

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 17:18 22 set 2024 per Lluísm (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de les illes Feroe en Europa

Les illes Feroe (en danés, Færøerne, que significa «illes de corders») són un país insular europeu. Té l'estatus de nació constituent, com Groenlàndia, del Regne de Dinamarca, integrada per un chicotet archipèlec ubicat en l'Atlàntic Nort, entre el Regne Unit, Noruega i Islàndia.

L'archipèlec té una superfície de 1393 km² i poc menys de 50.000 habitants, dels quals prop de 20.000 viuen en la capital, Tórshavn, i en la seua àrea conurbana. No forma part de l'Unió Europea.

L'archipèlec feroés consta de 18 illes d'orige volcànic, de les quals 17 estan habitades. El seu territori és predominantment montanyós, en tallats que servixen d'hàbitat a mils d'aus marines. Està dominat per praderies i carix de boscs. El clima és fret, encara que moderat per la corrent del Golf. Hi ha suficients recursos hídrics, pero en general el sol és pobre i els recursos naturals escassos. L'economia depén fonamentalment de la peixca i la seua indústria derivada. No obstant, la societat feroesa conta en un estat de benestar i un índex de desenroll prou elevat.

L'archipèlec fon colonisat cap a el sigle X per emigrants nòrdics, encara que es tenen indicis d'assentaments previs de població d'orige celta. Formà part de la corona noruega i a partir del sigle XVI el territori fon governat des de Copenhague.

Des de l'any 1948, les illes Feroe tenen un primer ministre i un parlament propis i envien dos representants al Parlament danés. Actualment estan autogovernats en casi tots els aspectes, exceptuant defensa, relacions exteriors, sistema llegal i política canviaria. Els feroeses tenen un gran sentit d'identitat nacional, en una cultura nòrdica pròpia, la seua llengua nacional i inclús la seua Iglésia oficial. No obstant, les postures sobre l'estatus de la seua relació en Dinamarca es debaten entre la plena independència i el manteniment de l'autonomia dins de l'Estat danés.

Enllaços externs

Commons