Iglésia Sant Pasqual Baylón (Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 11:40 11 set 2024 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Portada de l'Iglésia de Sant Pasqual Baylón
Interior de l'iglésia durant la visita de l'image de la Verge dels Desamparats.Als costats vista dels olis de l'Iglésia de Sant Pasqual Baylón

L'Iglésia de Sant Pasqual Baylón, situada en el carrer Doctor Moliner nº10 de Valéncia, està edificada en els terrenys de l'antiga de Sant Miquel, la construcció de la qual data de l'any 1684, segons cita de Gazull arreplegà per Cruilles. L'antic edifici fon destruït (en part per afonament propi, despuix de l'incendi de 1936), durant la Guerra Civil. Actualment es conserva la portada.

L'iglésia actual fon proyectada en l'any 1959 per Traver. És de planta rectangular en coberta allindada i una capelleta al fondo que conté un Crucifix en fusta tallada realisat per Miguel Sales; el Crist està flanquejat per les imàgens de Sant Pasqual Baylón i la Mare de Deu, sent el titular obra de l'escultor José María Alcácer. La image de Sant Pius X és del mateix escultor Alcácer Guzmán. La part esquerra de l'altar major, dona accés per una chicoteta porta a la sacristia.

L'altura del temple i les seues parets diàfanes han permés instalar recentment 15 grans olis d'Antonio Romero Rubio, pintor valencià feligrés de la parròquia, representant distints passages bíblics.[1]

La portada és de tipo retaule desenrollat en dos cossos. L'iglésia té una porta d'accés en arc de mig punt i clau en forma de mènsula, flanquejada per dos columnes adossades, estriades, sobre alts basaments que sostenen un entaulament dòric. En les eixutes dos rondos en els busts, en relleu de Sant Pere i Sant Pau; a un costat i a l'atre de les columnes capelletes cobertes per pechines, actualment buides, flanquejades, al seu torn, per pilastres planes.

Sobre l'entaulament una cornisa separa el segon cos, en el centre del qual una capelleta coberta per pechina i coronada per un frontó triangular, sostengut per mènsules, conté l'image de Sant Pasqual Baylón donada a esta parròquia per l'Ajuntament de Valéncia, i que ocupa el lloc en que originàriament estava situada l'image de Sant Miquel.

El conjunt llimitat per pilastres planes i roleus es arremata en adorns de boles. Les portes, chapades de metal, tenen en relleu una alegoria de l'Eucaristia a l'esquerra i l'escut de Valéncia a la dreta.

Els Olis

Els olis, són obra del pintor valencià Antonio Romero Rubio, les seues dimensions són de quatre metros d'alt per 2,5 metros d'ample cada u, i representen distints passages de les Sagrades Escritures sobre l'Eucaristia.

El primer grup representa escenes profètiques de l'Eucaristia de l'Antic Testament i en l'atra paret del Nou .

En el Batisteri de la parròquia es troba un oli que representa el Batisme de Jesús.

Finalment en la capella de la Comunió que es troba en la part esquerra del temple, es troben dos quadros dedicats a santa Maria Micaela i sant Pasqual Baylon presidint-la.

El rector José Nácher afirma que:

los personages de les escenes "són figuracions de feligresos reals de la parròquia".

Vore també

Bibliografia

  • Sancho, Jaime. L'Eucaristia: profecia i compliment, 2008. Valéncia