Extramurs
Extramurs és el nom que rep el districte número 3 de la ciutat de Valéncia.
Localisació i distribució
Està delimitat per Ciutat Vella pel nort-est, l'Eixample pel sur-est, Campanar pel nort-oest i l'Olivereta, Patraix i Jesús pel sur-oest.
Consta dels següents barris:
Història
El districte d'Extramurs naix al voltant de la Gran Via de Ferran el Catòlic i s'enquadra dins el proyecte d'Eixample de Valéncia que s'inicia en l'any 1887 en el districte de l'Eixample pròpiament dit i que continuà ya als primers anys del sigle XX en este districte d'Extramurs.
El nom d'Extramurs li ve pel fet de que se situa en la part externa de la Muralla de Valéncia, enderrocada en l'any 1868.
Elements destacats
En el districte d'Extramurs trobem diferents edificis o elements urbans que li confereixen al districte diverses funcions:
- Comercial: Antic Mercat d'Abastiments, Mercat de Rojas Clemente.
- Cultural i Deportiva: Jardí Botànic, Centre deportiu i cultural La Pechina, Jardí de les Hespèrides, Jardí del Túria.
- Educativa: Trobem numerosos colegis com el Cervantes, de caràcter públic; el San Pedro Pascual, Colege Jesus i Maria i el San José de la Montaña, tots ells privats i religiosos. També l'Institut Abastos d'educació secundària i titularitat pública.
- Transports: Estació del Nort i l'Estació Joaquim Sorolla de l'AVE.
- Residencial: Finca Roja
Població
La població d'Extramurs segons el INE a 1 de giner de 2010 era de 50.036 habitants. En l'any 1981 era més de 57.000 habitants, per lo que el districte ha perdut prop del 20% de la seua població en els últims 30 anys.
Vore també
Referències
- Sanchis Guarner, Manuel. (1981). La ciutat de Valéncia : síntesis d'història i de geografia urbana (3a ed.). L'Excm. Ajuntament. ISBN 8450048346. OCLC 8627380
Bibliografia
- Montesinos i Martínez, Josep (2006). «Ciudad, patrimonio y ciudadanía». Ingeniería y Territorio. nº 75. Barcelona. p. 96-103
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Extramurs.